L’11 DE SETEMBRE, VIST DES DEL CLUB CÒRTUM

La Diada de l’11 de setembre ens arriba, aquest any, en plenes negociacions per la investidura del president del govern espanyol, després de les eleccions del passat 23 de juliol. Els 14 diputats d’ERC i Junts són determinants per decidir qui serà aquest president. Descartada l’opció que els diputats independentistes donin suport al candidat del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, que es presenta avalat per Vox, un partit que vol suprimir les autonomies, han de triar entre fer president el socialista Pedro Sánchez o forçar la convocatòria d’eleccions avançades.

Serà un 11 de setembre en què molts debatrem si es poden acceptar les condicions plantejades pels dos partits independentistes a canvi de garantir un govern progressista a Espanya els propers 4 anys. És un debat complex i en el qual cal tenir en compte l’abast i matisos dels dos temes que han posat els independentistes sobre la taula: amnistia i autodeterminació. Amnistia per qui, perquè, a partir de quan i fins a quan? Autodeterminació entesa com a què? Un referèndum sobre si Catalunya ha de ser independent d’Espanya o un acord sobre un nou Estatut sobre el qual es pronunciï el poble de Catalunya?

D’aquestes qüestions en parlarem, i molt, aquest 11 de setembre i els propers dies.

La Catalunya que defensem al Club Cortum és la que sap debatre civilitzadament sobre aquestes qüestions, una Catalunya en la que predomini el diàleg i el consens i no les línies vermelles i la intransigència.

Per això, entenem que la millor manera de celebrar una jornada que agermani tots els ciutadans és fer-ho buscant aquests punts de trobada i coincidència bàsics. La Diada d’un país no pot ser la d’una manifestació convocada per un grup que exclou els plantejaments dels altres col·lectius. La Diada de Catalunya no pot ser ni la Diada dels independentistes ni la Diada dels no independentistes, sinó la Diada de tots els catalans i catalanes que volen construir i conviure en una societat més justa i inclusiva. Aquesta és la nostra Diada, la que vam celebrar tots junts durant molts anys i que des d’en fa uns quants sembla que només és patrimoni dels que exigeixen la independència de Catalunya. Si l’11 de setembre és la Diada de Catalunya vol dir que l’hem de celebrar els que comparteixen l’ideal federalista amb nosaltres i els que tenen altres concepcions de la relació de Catalunya amb Espanya, Europa i el món.

Enterrem la Diada de la confrontació. Recuperem la Diada de totes i tots.

Club Còrtum

Setembre de 2023

Deixa un comentari