Obrim les portes als que fugen de la guerra

Des que Putin va anunciar la mobilització parcial més de 260.000 persones han fugit de Rússia. Només al Kazakhstan han anat prop de 100.000. Són homes que, en molts casos, donaven suport a una guerra que veien llunyana, que afectava altres i que ara, de cop i volta s’ha materialitzat a la porta de casa seva i potser hagin de perdre la seva vida per defensar els interessos d’una cleptocràcia corrupta. El contacte amb la realitat té aquestes coses de fer-te canviar d’idea quan qui es juga el coll i les garrofes ets tu, i no un jove sense gaires oportunitats d’una regió deprimida i remota com el Daguestan o Buriàtia.

I malgrat això, són 260.000 homes que no aniran a lluitar. Homes que saben que són carn de canó, que no tindran pràcticament armes i que bona part de l’equip que se suposa que han de dur al combat l’han d’aportar ells mateixos. Els que ja són al front els recomanen emportar-se botes, mantes i roba d’abric. Un pot saber d’on són els que no poden fugir de la lleva veient les coses que comencen a ser difícils de trobar a segons quines regions. Així a les farmàcies de l’extrem orient rus resulta pràcticament impossible de comprar una cosa tan imprescindible en una farmaciola de campanya com els torniquets. Els han comprat els mobilitzats i les seves famílies i ningú sap quan es reposaran.

Aquesta intel·ligent manca d’esperit de lluita dels fugitius està fent molt difícil la mobilització, i això és una magnífica notícia per occident, perquè sense cap mena de dubte donar suport als russos que no volen combatre és  la millor manera d’afeblir l’exèrcit de Putin i d’ajudar Ucraïna en una guerra que ens afecta més del que creiem.

Obrir les portes als fugitius i estimular la seva sortida del país pot ser un instrument per combatre l’autocràcia de Putin tan poderós, i fins i tot més, que el subministrament d’armes i municions al govern ucraïnès. Al cap i a la fi Europa i els Estats Units donen armes per eliminar soldats russos i, en certa manera, cada home que no arriba a ser reclutat és un militar menys.

Els que fugen són persones amb diners –només cal veure els preus que han assolit els vols des de Moscou o Sant Petersburg a qualsevol país que encara accepta vols des de Rússia- i en molts casos professionals altament qualificats ben segur útils per a una indústria europea a qui malgrat la crisi anunciada, li costa cobrir determinats perfils professionals. Estimular la seva fugida també significa fomentar una fuita de cervells –i de divises- que en poc pot afavorir al règim de Putin.

=

Jaume Moreno

Periodista

@emetent

Deixa un comentari