Per una sanitat realment universal

Aquest estiu La Vanguardia ha publicat diversos articles sobre el (TEA), el trastorn d’espectre  autista. El primer article que vaig llegir explicava com a diferents dones se’ls havia diagnosticat TEA a una edat avançada, perquè no presentaven els mateixos símptomes que els homes que era la referència que tenia el sistema sanitari. Moltes dones confessen que gràcies al diagnòstic dels fills van descobrir el seu trastorn perquè hi havia algunes coincidències.

He tingut l’oportunitat de parlar amb una dona que va ser diagnosticada a quaranta anys. «Vaig ser la primera dona a sortir de l’armari», explica amb orgull Raquel Montllor i declara: «Alguna cosa em passava des de feia molts anys, però no sabia que era». A ella, sortir de l’armari li va sortir molt car, però hi ha dones que han nascut per fer de far d’altres. Ho va contar a la feina (una escola pública) i la van relegar a tasques no docents a la biblioteca del centre. Es va sentir marginada i al final la van inhabilitar com a docent. Altres dones continuen amagant-se per no perdre les oportunitats que no tindrien com a dones diagnosticades de TEA. El no diagnòstic els ha servit per desenvolupar moltes estratègies de compensació. 

En el cas de la Raquel el seu currículum és ampli i brillant: diplomada en educació primària d’anglès, psicopedagoga i educadora social. Màster en educació especial amb deu anys d’experiència. En l’actualitat treballa donant conferències sobre TEA i és vocal de la junta directiva de l’associació de dones autistes i membres d’altes consells. Col·labora amb molts col·lectius i associacions per a la divulgació i coneixement d’una malaltia tan desconeguda com el TEA.  

Les dues conselleries essencials: educació i sanitat reben forces crítiques per les mancances que haurien d’estar superades. Haurien de ser molt més sensible a les demandes escolars per dur a terme una escola inclusiva de veritat. I, a la conselleria de sanitat una reflexió. Massa vegades surten notícies relacionades amb les mancances d’atenció de les malalties de les dones.

Som autistes, però no som universals? 

Maite Moreno

Escriptora

@maite_mmorenoc 

Deixa un comentari