La primera imam de París

brown and blue concrete wall

Kahina Bahloul va arribar al món el mateix any que Khomeini al poder, però amb missions oposades. Els dos professen la fe islàmica: un amb una interpretació restrictiva dels textos i sense cap ànim d’actualització. Ella convençuda de la interpretació esbiaixada utilitzada pels homes per oprimir les dones i ostentar tota mena de poder vol renovar la interpretació de les escriptures, des del convenciment, que cal actualitzar i adaptar els textos a les societats del segle XXI.

Va néixer a París i va marxar a Algèria on va viure un islam tranquil entre la família, les tradicions tuaregs i en convivència entre altres religions que practicaven a la seva família: catòlica i jueva. Va tornar a París l’any 2003. És sufí. Fa pocs dies va presentar el seu llibre Mi islam, mi libertad de l’editorial La Clau a Barcelona. Hem tingut l’ocasió de conèixer-la i llegir diverses entrevistes. Ha explicat el projecte de la mesquita de Fàtima de París on dirigeix l’oració dels divendres —en francès— per a dones i homes sense separació, per a musulmans, per a practicants d’altres religions, per qui vulguin acostar-se a una espiritualitat diferent i per rebre alguns consells. Kahina forma part del corrent liberal i reformista minoritari —de moment— junt amb altres imams d’altres llocs. La principal amenaça ve de part dels fonamentalistes i dels joves que troben resposta en el discurs retrògrad, refugi als mals que la societat laica no sap donar-los. 

Kahina era una deessa berber que va combatre l’islam. La Kahina actual combat l’islam fonamentalista amb la paraula i la cultura. Desitjosa de començar la lectura. Estic segura que les seves reflexions ens sorprendran.         

Maite Moreno

Escriptora

@maite_mmorenoc 

Deixa un comentari