L’holocaust gitano

El 27 de gener de l’any 1945 les tropes soviètiques van alliberar el camp de concentració i extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau. Milions de persones havien estat assassinades pel simple fet de formar part d’un col·lectiu; un dels afectats va ser el col·lectiu gitano. Cada any, amb motiu d’aquesta efemèride, nombroses entitats d’arreu de la ciutat ens sumem als actes per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que l’Assemblea General de les Nacions Unides va establir el 2005. És clau recordar la història i preservar la memòria de les víctimes, ja siguin gitanes, jueves o d’altres col·lectius, perquè l’horror del nazisme ens ha de servir per fer front a qualsevol discriminació. No tolerarem que això es torni a repetir. Lluitem contra el feixisme. Ara i sempre. 

Per això, les associacions hem estat any rere any presents en la commemoració d’aquesta data, perquè forma part de la nostra agenda com a entitats. L´any passat , a causa de les restriccions de la pandèmia, no es va poder celebrar les activitats presencials com en d’altres edicions i  vam haver de trobar altres formats sense abandonar la lluita. Així, el dia 27 de Gener  vam celebrar  el nostre particular homenatge a les víctimes: una fotografia amb el braçalet que portaven al camp de concentració, la bandera gitana i el llibre de María Sierra ‘Holocausto gitano’, i una espelma; la imatge es va  compartir a les xarxes socials.

L’acte institucional es  celebrarà aquest dia  amb la Cerimònia del record a la Plaça Sant Jaume, a l’aire lliure  amb representació d’associacions gitanes. L’encesa d’espelmes es fan en record dels milions de jueus assassinats pels nazis, en record de la resistència jueva, del milió i mig de nenes i nens víctimes de la barbàrie, en record dels republicans deportats, dels “Justos entre les Nacions” (aquells homes i dones que van arriscar la seva vida per salvar els jueus perseguits), en record d’altres col·lectius que patiren persecució i assassinats pel nazisme, i en record de les víctimes del poble gitano. L’encarregat d’encendre aquesta última espelma soc jo, Ricard Valentí, en representació del Consell Municipal del Poble Gitano, vicepresident.

Seguim lluitant ara i sempre.

Ricard Valentí

President Associació Joves Gitanos de Gràcia
Vicepresident Consell Municipal del Poble Gitano

Deixa un comentari