Dylan, Lorca i Instagram

facebook application icon

No fa falta ser en Bob Dylan per saber que els temps estan canviant.  El que fa gairebé  60 anys en Dylan no podia preveure, ni pràcticament ningú, és que canviarien a una velocitat sovint molt difícil d’assimilar.

Si anem una mica més lluny fa uns 90 anys Federico García Lorca deia aquestes paraules:

“La fuente es el  sitio de reunión,  el punto donde convergen todos los vecinos y dónde cambian impresiones y airean los espíritus con motivo de la fuente, hablan las mujeres, se encuentran los hombres,  y a la vera del agua cristalina crecen sus espíritus  y aprenden, no solo quererse, sino a comprenderse mejor.”

Avui, les fonts han deixat de ser les àgores. Els punts de trobada ja son virtuals, la plaça d’antuvi son els Facebooks, Twitters, Instagrams o Zooms d’avui. Lorca segur que trobaria a faltar les llargues tertúlies al voltants d’un cafè però, com a home avançat al seu temps, no dubto que trauria profit de les noves eines que ens hem dotat, -o ens han fet dotar-.

Però, i el llenguatge? I la forma de comunicar-se?  També ha canviat. La gent jove ja no mira la tele, la seva pantalla és el mòbil o la tablet. Els podcast supleixen la ràdio, els quioscs estan desapareixent, per tant  els diaris de paper son cada més difícils de trobar. Com que les notícies per internet ara es paguen  vivim de titulars, no entrem a la notícia. Les xarxes van plenes però no profunditzen. Tot els que passa dels 280 caràcters no es mira. Els vídeos de més d’un minut o no caben a Instagram o no tenen èxit.

Ens agradi o no aquest nou llenguatge, aquestes formes de comunicació, han vingut per quedar-se; estem davant d’un nou model i n’hem d’aprendre. Entenc que no sigui al gust de tothom, a mi no m’acaba de convèncer, però o ens hi acostumem i el fem nostre o passarem a ser els analfabets del futur i, el que és més important, no connectarem amb les noves generacions.

Ja ho sabeu: o ens pugem al carro o ens quedem pel camí. L’elecció és lliure.

Enric Llorens

@enricllorens

Deixa un comentari