L’altra cara de la pandèmia per als joves; ansietat, depressió, suïcidi..

light black and white man couple

En els últims mesos ha sortit a la llum un dels problemes que més estaven amagats i que arran de la pandèmia se li ha donat el ‘bombo’ i la rellevància que hauria d’haver tingut sempre.Parlem de salut mental i en aquest cas ens enfoquem cap als joves. Aquest col·lectiu que ha estat tan criticat en diferents moments del que portem de pandèmia, també sofreix, també té problemes i també necessita ajuda.


Un informe d’Unicef ressalta l’ansietat i la depressió com les malalties més comunes entre els adolescents europeus, sent present en el 55% de la població de 10 a 19 anys. El percentatge ascendeix fins al 70% en les joves.
Unes dades i percentatges que resulten preocupants i que han de ser analitzats i estudiats amb rapidesa. Aquestes xifres l’única cosa que estan fent, és demostrar el greu problema que tenim actualment al país i que ha de ser contrarestat amb polítiques públiques de qualitat, que girin al voltant de la salut i que tractin de frenar aquest increment de casos en els nostres joves.
Continuem parlant de xifres i avui dia podem dir que actualment el suïcidi és la tercera causa de mort per als joves d’entre 15 i 19 anys.


Ens trobem en un escenari greu. Les patologies que més han augmentat són els trastorns d’ansietat i els obsessius, que poden acabar en depressió. Parlem també de l’alarmant increment de trastorns alimentaris en adolescents i també les autolesions que ens marquen un mal més en aquest camí.Hem conegut les patologies que podem pensar que són més visibles i més rellevants, però ens oblidem d’aspectes que també poden marcar una depressió o una recaiguda anímica.


Parlem de la falta de motivació i del 46% de joves que reporten tenir menys motivació per a realitzar activitats que normalment gaudia. 36% se sent menys motivada per a realitzar activitats habituals. Parlem també del pessimisme on més noies que nois té el percentatge actual de pensament pessimista sobre el futur més alt.


Demanar ajuda? Segurament és un dels processos més difícils d’enfrontar quan parlem de salut mental i sabem que 1 de cada 3 persones que necessitaven ajuda, van acudir als seus familiars, amics o entorn més pròxim. Tot això, fora d’acudir a un professional per a tractar el tema.Una situació que genera elevada preocupació i és un anomenat a les autoritats de salut nacionals, és que el 73% ha sentit la necessitat de demanar ajuda en relació amb el seu benestar físic i mental. Malgrat l’anterior, el 40% no va demanar ajuda.


Totes aquestes dades no fan més de posar en evidència, el tracte que s’ha tingut en els últims anys cap a la salut mental. Ara és el moment de fer una aposta ferma per a la seva cura i els governs progressistes són els que han de tirar endavant un tema delicat i preocupant.


Els nostres joves necessiten ajuda, equilibri, salut i com diuen per aquí, molta bona vibra!

Juan Felipe Guevara

Juan Felipe Guevara Lozada

Deixa un comentari