asos sota la màniga

Ara fa set anys que dos bons amics, Enric Llorens i Jaume Moreno, varen publicar un llibres titulat Con ases en la manga, on intentaven explicar com el món de la política havia adoptat formes i tècniques del món de la màgia amb el propòsit de despistar a la gent, de portar la seva atenció ben lluny d’allò que veritablement estava pensat. La realitat no tenia cap importància, el que veritablement comptava era el relat, la història, el conte que s’explica al públic per tenir-lo entretingut.

Van ser pioners. Fa només una setmana el Financial Times publicava un article titulat El que la màgia ens ensenya de la desinformació i partia d’un principi bàsic dels mags, les coses que tenim als nostres nassos són les més difícils de veure, al que podríem afegir un segon, les coses es perceben en funció de les nostres creences. És a partir d’aquestes dues idees que s’explica el fenomen de les fake news, sobre les quals s’ha construït també tota la comunicació política des dels primers anys d’aquest segle, cosa que també pot explicar en bona part l’èxit dels populismes.

Les “fake news” juguen amb un fet interessant, i és la nostra dificultat per discernir entre la veritat i la mentida, cosa que solucionem creient-nos allò que confirma el nostre univers mental. Però el més interessant és que el criteri per compartir notícies és diferent, compartim allò que ens fa sentir part d’una comunitat. Posem un exemple, el mateix que apareix a l’article del que parlàvem abans, si llegim que Donald Trump es va plantejar deportar la seva dona Melània després d’una forta discussió a la Casa Blanca, segurament no ens ho creurem. Però, si som simpatitzants del Partit Demòcrata, ens costarà moltíssim no compartir-la i els nostres amics, probablement li donaran credibilitat, en primer lloc, per ser una notícia provinent d’una persona propera i, en segon, per tractar-se, probablement, d’un grup que comparteix bona part de les nostres idees.

És així com, a poc a poc, la falsedat s’obre pas a la nostra societat. És així com en meitat d’una pandèmia que ha causat desenes de milers de mort, un debat electoral el guanya qui se centra en l’obertura o no dels bars i la llibertat es confon amb una canya de cervesa.

Santiago Moreno

Periodista

@SantiMorenoiOle

Deixa un comentari