El 4M també va de memòria

A propòsit de les eleccions a la Comunitat de Madrid del proper 4 de maig, les forces progressistes han subratllat molt el concepte «democràcia», doncs, no en va, pensen que un nou triomf de la dreta la pot posar en perill: pèrdua de drets, limitació de les llibertats, persecució del diferent, etcètera. Però jo afegiria un altre concepte que també està en risc el proper dimarts: la «memòria».

Ayuso i Monasterio volen una comunitat sense memòria, que oblidi el patiment dels qui van perdre la Guerra Civil, que ignori els qui sofriren presó per defensar la llibertat, que passi per alt les nombroses lluites veïnals dels madrilenys i madrilenyes durant el franquisme, que obviï cognoms tan assenyalats com Lorca, Machado, Alberti o Cernuda.

Recuperar la memòria històrica no és un intent de revenja ni de passar comptes amb ningú. Mantenir-la és un exercici dialogant, tolerant i transversal. Doncs sols si prenem nota del què ens ha passat i de qui s’hi va implicar podem escriure les pàgines del futur, un esdevenidor que volem de tots, compartit i reparador.

Xavier Barberà

Filòleg

@xbarberam

2 thoughts on “El 4M també va de memòria

  1. Bravo Xavier, simple y claro !!! cuando entenderemos que los grandes retos y problemas hoy día no son de un grupo o nación: son de todos.

Deixa un comentari