PER UNS SANTS JORDIS DIFERENTS

Sant Jordi diferent era una cançó solidària per a la diada de l’any 2020. Tot era diferent. Les llibreries estaven tancades i van sorgir iniciatives per salvar-les amb plataformes: com Libelista, Adopta una llibreria o Llibreries Obertes que permetia adquirir llibres físics amb diferents opcions de recollida. Cada localitat feia els encàrrecs a les llibreries de proximitat per ajudar-les a subsistir.   

Aquest any, Sant Jordi l’hem festejat amb un confinament comarcal i tothom s’ha posat a treballar per celebrar-lo de la millor manera possible. Ajuntaments i escriptors locals han permès celebrar un Sant Jordi sense grans enyorances d’anys anteriors, amb participació de tothom, sense quotes i amb els llibreters a peu de carrer. Un Sant Jordi amb petites cues calmades i ordenades. Ha estat una experiència positiva que ningú voldrà renunciar els anys vinents. Aquesta serà l’herència de la pandèmia: La perifèria s’independitza de la capital i organitza uns actes al marge o en convivència amb els autors mediàtics, amb els llibres per encàrrec, amb la convocatòria dels grans premis, amb llibres recomanats per tots els mitjans i un llarg etcètera. Una celebració des dels municipis que tingui en compte els autors locals, que organitzin activitats al voltant dels llibres, amb presentacions, que doni a conèixer autors publicats o autoeditats, amb la participació de les petites editorials, on les llibreries facin complicitats, moltes complicitats amb els escriptors locals i els visualitzin durant tot l’any en un apartat permanent a la llibreria, amb premis locals i moltes idees més… Uns sants Jordis diferents per a uns temps distints.    

I en relació amb les roses, que aquest any al migdia s’havien acabat i la majoria no són de proximitat, l’any vinent podrien conviure amb les tulipes del Berguedà, i les carxofes de color lila del Baix Llobregat que duren molt. Roses, tulipes i carxofes per qui les vulgui rebre, sense restriccions de destinataris. Que tot plegat és una bestiesa? Potser sí, però no tot ha de ser seny, també hi ha somnis.  

La diada del llibre i la Rosa es va celebrar per primera vegada als anys vint del segle passat sense consens en la data. Potser ja toca innovar la festa i afegir-hi alguns dies més.      

Maite Moreno

Escriptora

@maite_mmorenoc 

Deixa un comentari