EL PROCICAT

S’ha convertit en una institució familiar amb molta força. Alguns diuen que prenen resolucions no opaques, sinó confoses, que sovint no han aguantat ni a la seva publicació. Han fet més de 180 reunions. I diuen que en l’actualitat no prenen actes. Segons la informació de la premsa, el comitè el formen 22 tècnics especialistes en representació de diferents departaments (amb un pes específic important d’Interior i Salut), més d’altres representants d’institucions i serveis que tenen alguna implicació rellevant. No sempre són els mateixos. Es reuneixen diverses vegades a la setmana i els acords no són del grat de tothom. Uns dies abans, la premsa comença a especular «sembla que demà anunciaran les mesures…». Les deliberacions no són secretes com les dels Governs. I alguns mitjans de comunicacions convoquen als oients a opinar en forma d’enquesta. No està demostrat que els resultats influeixin en les decisions al comitè.

Estava anunciat que després del parèntesi de Setmana Santa tornaríem a la trista realitat: el confinament comarcal. Uns dies abans els responsables polítics divagaven i donaven a entendre que les restriccions podien ser més lleus, però divendres dia 9 d’abril, no van esperar a dilluns, van anunciar que entraven en vigor les restriccions fins al 19. La diferència aquesta vegada, és l’aparició de veus contràries, el grau d’indignació, i d’alternatives per part dels diferents sectors. A tot això ara s’hi han sumat les reivindicacions dels alcaldes de diverses comarques―grans i petites, metropolitans i pirenaiques― per diversos motius tots ells molt raonats a partir del coneixement real del territori i part del sector sanitari. Claríssim, cal una revisió.   

Ara sabem que es valoren les vegueries, les regions sanitàries o la mobilitat adaptada a cada territori. No és fàcil, però s’han de reparar les situacions injustes, amb unes instruccions clares,  poques i clares, amb la insistència de les normes ―ventilació i higiene―, amb l’assistència als llocs tancats per un temps mínim, amb l’ús de la mascareta, sense relaxacions… És el que espera la ciutadania.      

 

Maite Moreno

Escriptora

@maite_mmorenoc 

Deixa un comentari