Patrioterisme i democràcia

Chauvinisme: també conegut com a patrioterisme, és la creença de que el propi país al que un pertany és millor o superior en qualsevol aspecte. És un mot provinent d’una comèdia francesa de 1831, La cocarde tricolore, en la qual un actor anomenat Chauvin personificava un patriotisme exagerat.

D’això malauradament, de Chauvinisme, sembla que molts països en van sobrats, i ni Catalunya ni Espanya en són excepció. Centrem-nos en Catalunya però, on ja fa anys que vivim o sobrevivim davant la roda de hàmster del procés. Va semblar, en la legislatura que hem deixat enrere, que aquesta roda però, perdia embranzida. Les desavinences entre els partits que formaven el govern català, el canvi de govern a Espanya, i posteriorment l’aparició de la Covid19 i la seva gestió van deixar veure les diferencies en el si dels partits independentistes i el que semblaven canvis d’estratègia i un canvi de papers, fins al punt que ERC va passar a ser criticat per  voler “el peix al cove” que havia fet famós Jordi Pujol.

Però en aquest escenari han aparegut nous personatges: grups d’extrema dreta abans poc coneguts i que sembla que han anat guanyant pes. Recordem que una de les darreres bronques entre ERC i JxCat va ser per la presència de Josep Costa en una reunió entre grups independentistes en la que hi havia  dos partits xenòfobs i racistes,  Front Nacional Català, i Força Catalunya. Dos partits d’ultra dreta que compartien reunió amb el mateix Vicepresident del Parlament!

Recordem també l’atac al restaurant italià de Barcelona a mitjans de desembre. Aquest es va produir arrel d’una queixa a twitter en què l’usuari criticava que no atenien en català. Al cap de pocs dies el restaurant es va llevar amb les següents pintades: “Parla català o emigra”, “A Catalunya en Català” i “33”, un acrònim usat pel Moviment Identitari Català que significa “Catalunya Catalana” i que enllaça directament amb el nazisme, que utilitzava el 88 per la repetició de la “H” a “Heil Hitler”.

El Moviment Identitari Català reclama acabar amb “una Catalunya acultural, mal anomenada multicultural”. El Front Nacional de Catalunya, considera Catalunya “una nació ocupada per Espanya i França” i explica que “invertiran tots els esforços en controlar el flux migratori extraordinari que ha rebut Catalunya les darreres dècades”. Per Força Catalunya, Catalunya és “un poble colonitzat” i “ha arribat l’hora del patriotisme rude i rotund”.

I davant de tot això tenim l’enquesta del CEO, que, a pocs mesos per les eleccions, pronostica una majoria independentista en vots, amb ERC al capdavant, però amb JxCat retallant distàncies. Tenim la crida de Puigdemont al “desbordament democràtic” i si bé Ciutadans, gran element de crispació política al Parlament, perd molts escons, veiem una tímida entrada de VOX al Parlament. Són ingredients per un caldo que només pot fer que polaritzar més la situació. Esperem, pel bé de tots, que ningú encengui el foc perquè  l’olla no bulli.

Lu Pablo

Periodista

@lupabv

Deixa un comentari