La crida de la Marea Blanca: més Sanitat Pública i més que mai.

Ahir, dimecres dos de desembre, la Coordinadora Estatal de Marees Blanques es va adreçar a l’opinió pública per compartir la seva anàlisi de la situació sanitària actual a través del seu darrer dictamen, dirigit tant al govern central com als autonòmics.


A la roda de premsa van intervenir quatre portaveus de diverses marees blanques territorials, posant en pràctica una vegada més la seva característica coordinació federal en la defensa de la sanitat pública: Carmen Esbrí, portaveu de la Comunitat de Madrid, Antoni Barbarà per Catalunya, Elena Burón en nom de la Marea Blanca de Castella i Lleó, i Miguel Ángel Jiménez com a portaveu de Galícia.
[aquí podeu veure el vídeo de la roda de premsa:
https://t.co/1Du8PMr3DT?amp=1 ]

Al dictamen queda palesa la diagnosi que la Marea Blanca fa del panorama sanitari actual, marcat per la pandèmia. En ell es qualifiquen de demolidores les dades recollides, i de molt preocupant la situació.
[Text del dictamen 01/12/2020 de la Coordinadora Estatal de la Marea Blanca: https://mesaendefensasanidadpublica.wordpress.com/ ]

Entre les causes, la suma de factors com la “privatització salvatge” – per la via de l’anomenada eufemísticament “col.laboració públicoprivada”- i les retallades a la inversió, fruits de les que anomenen a la roda de premsa com “polítiques neoliberals” que han acabat per corcar el sistema de Salut Pública.

Dels efectes específics d’aquestes polítiques sobre el paisatge Covid, es remarquen la manca de rastrejadors i de proves diagnòstiques, tant siguin PCR com d’antígens, absència d’eines que, sumades a la insuportable i prèvia falta de personal sanitari, ens han dut a la que van titllar de “situació desastrosa”

Una vegada més es va fer referència a que la inversió pública en sanitat en xifres per càpita, situa España en el lloc 17è de l’Europa dels 27. També es va denunciar que la manca de transparència sobre on han anat a parar les partides assignades a la sanitat exigeix estar alerta sobre quina serà la destinació dels fons Covid que han de venir de la UE.

Amb aquesta finalitat van reclamar als òrgans decisoris una major presència dels moviments socials implicats amb la salut, sense la qual no es podria parlar amb propietat de la implicació dels agents socials en instàncies que decideixen en nom de tota la societat: “No comptar amb nosaltres és un gran error”, doncs “la ciutadania és l’autèntica titular del sistema”.

Sobre Catalunya, Antoni Barbarà va recordar que s’ha deixat a mans de “grans empreses especuladores”, com Ferrovial, serveis cabdals com ara la gestió del telèfon d’atenció 061 o el servei de rastrejadors, amb els resultats nefastos que coneixem.

Barbarà crida a la mobilització que Marea Blanca projecta per a l’inici de l’any vinent: “Ens tornarem a fer sentir” o “Guanyarem aquesta batalla. Les marees reuneixen la ciutadania, tornarem a reivindicar un autèntic sistema públic de salut i celebrarem que per fi l’estem construint”

Javier Bernad
@Nefelopode

Deixa un comentari