Situació de la Sanitat avui a Catalunya

Avui no he volgut fer un article sobre el tema de la situació de la sanitat a Catalunya. He preferit posar tres opinions recollides entre el 19 i el 20 d’octubre en les xarxes socials des de tres perspectives ben diferents i que donen una panoràmica molt aproximada del moment:

a) El que expliquen des d’urgències d’un gran hospital de Barcelona:

“No fem un tweet des del 9 de Març. Hem estat totalment respectuoses amb la greu situació viscuda. Però ja no podem més. La desastrosa gestió que s’ha fet i que s’està fent, està provocant que considerem la necessitat de seguir denunciant el delicat estat de les nostres Urgències

Avui 19/10/2020 La Unitat 70 tancada. El 78% de la nostra UCI ja són pacients Covid. 163 pacients a urgències.

Més de 40 superen les 24hores  a una “camilla”. El més antic supera les 170 hores. Els passadissos plens de gent gran, molts d’ells sospites serioses de còvid.

b) El que diu una doctora i vice-presidenta d’una societat mèdica:

“Atenció primària de nou desbordada per la feina no feta de Catsalut! ! Telèfons que no funcionen, personal insuficient, trucades que no es responen, locals insuficients. Malalts de Covid-19 i de no Covid desatesos. Aquest cop no hi ha excusa perquè es veia a venir !!

Prova antígens que no arriba. Personal esgotat i desanimat. Menys declaracions, més reforç a primària i més treball eficient.!!

Avui he fet test antígen a pacient que feia tres dies que tenia febre i tos i no rebia resposta CAP. El pacient a casa seva i jo he indicat passos per videotrucada. En 10 minuts ja sabíem que era positiu i hem pres mesures necessàries. Que passa que no ho feu encara a CatSalut?”

c) El que explica una pacient d’un CAP:

“Acabo d’arribar del meu CAP: professionals desbordats, cues de PCR i de visites de primària solapant-se, usuaris insultant als de la cua i a professionals. Descontrol, acumulació de gent a l’interior, sense ventilació. Desprès de 2h de cua cauen els ordinadors de CatSalut.

Els hi diuen que la cua de més de 30 persones, què ja es queixaven de la falta d’atenció telefònica pot marxar cap a casa perquè la xarxa ha caigut. La del taulell, cridant, el que organitza la gent esbroncat per la coordinadora per omplir l’interior sense cap control.

Quan arribo al taulell hi ha uns caps, tots amb FPP2 que contrasta perquè tots els del taulell porten quirúrgiques. I la xarxa segueix sense funcionar. I la gent de la cua protestant. Què s’ha col·lapsat la sanitat primària està clar. Què tots podríem posar de la nostra part també.

Tot plegat el resultat de retallades i d’una gestió improvisada de la Covid. Tots els meus respectes per als sanitaris q estan resistint amb aquesta precarietat aquesta pandèmia que acabarà mostrant la millor i la pitjor part de la gent.”

Crec que aquestes tres opinions plasmades en missatges a la xarxes socials són prou exemplificadores de la realitat de quina Sanitat estem patint i no per culpa dels sanitaris els quals són els que més estan patint la sobrecàrrega de feina,  l’estrès psicològic que provoca treballar en condicions poc adequades amb plantilles reduïdes i moltes amb sous precaris, i que pateixen el neguit dels pacients.

La responsabilitat està en les retallades dutes a terme durant molts anys pel Govern de la Generalitat, per Mas, per Puigdemont i per Torra i els seus aliats. Així com de la seva manca de previsió i actuació durant la pandèmia on sempre han anat a remolc de les situacions que es produïen.

La ciutadania hem de demanar responsabilitats als polítics responsables i continuar aplaudint dins nostre l’actuació dels sanitaris.

Manel Garcia Biel

Manel García Biel

Economista, sociòleg i membre de CCOO

manelgarciabiel.blogspot.com

@ManelGBiel

Deixa un comentari