Cogovernança federal: avança adequadament

Sembla que una de les poques coses bones que ens està portant la pandèmia de la Covid 19, està sent, que a Espanya i a Europa, a batzegades, però amb voluntat política dels seus dirigents, estem aprenent a governar la complexitat. I per fer-ho, no hi ha cap altre formula que treballar i avançar en la fórmula de govern compartit federal a tots els nivells.


La fórmula organitzativa del segon estat d’alarma que ha proposat el President Sánchez, supera amb molt bona nota, la que es va posar en marxa en la primera onda de la pandèmia. No en sabíem més? La pandèmia no venia acompanyada de cap full d’instruccions, i davant la magnitud de la tragèdia, que es veia venir, va semblar que si no hi havia una centralització per exercir l’estat d’alarma, amb confinament total, aquest hauria fracassat sense la implicació de la policia i de l’exèrcit.


Però, davant de les situacions complexes, el governament ha de tenir directrius clares que s’apliquin igual per tothom, però tenint en compte la diversitat de cada territori, i això només pot fer-se des de la cogovernança del govern central i dels presidents de les autonomies. El consell Interterritorial de sanitat, amb els consellers de sanitat, es reuniran cada setmana, comparteix les decisions, els indicadors a compartir i les anàlisis de l’evolució de la pandèmia. Comença un govern compartit sectorial. S’anuncien ja les reunions quinzenals de presidents, cogovernança d’Estat, que malgrat previst en la Constitució, no s’havia fet realitat fins a l’arribada de la pandèmia. Tots els Presidents d’autonomies son Estat, encara que alguns i algunes no ho hagin entès, i actuïn amb interessos partidistes, perdent la talla de governants per l’interès comú.


Per primera vegada aquesta cogovernança, de presidents, s’ha fet amb col·laboració de la Presidenta Ursula von der Leyen, per tractar dels fons de recuperació. Això sí que puja la nota, tenim per primera vegada un petit embrió de què podrà ser la cogovernança de l’Europa Federal. Que una presidenta escolti les necessitats de tots els estats de la Unió Europea, demostra la voluntat de fer real una gran aliança, enfront de l’adversitat, com la Unió Sanitària Europea que va anunciar com a primera mesura en el seu discurs del 16 de Setembre, sobre l’Estat de la Unió Europea. La unió en la diversitat, lema de la UE, s’està convertint també en una unió davant de l’adversitat.

Carme Valls Llobet

Metgessa i federalista

Autora del llibre Mujeres Invisibles para la Medicina. 2020. Capitán Swing

One thought on “Cogovernança federal: avança adequadament

Deixa un comentari