Emergència climàtica i Tsunami Democràtic: la perversió dels conceptes

El passat dimarts 4 de febrer, el Club Còrtum va estrenar un nou format d’acte-debat:   les tardes col.loqui . En aquest primer, ens va acompanyar en Ferran Vallespinós, que ens va parlar sobre “Emergència climàtica i Tsunami Democràtic: la perversió dels conceptes”.  El nostre convidat és Doctor en Ciències Biològiques, ha estat professor universitari i és investigador científic del Consell Superior d’Investigacions Científiques . Aquesta trajectòria ha determinat el seu reconeixement com a expert de la gestió sostenible del medi ambient.

En Ferran va començar la seva intervenció amb una reflexió semàntica sobre el concepte “emergència climàtica”, tot apuntant a l’existència d’un llenguatge distorsionat,  que confon problemes  ambientals de caràcter global amb el significat de  clima , que no és més que una estadística o registre de temperatures, freqüència de pluges, humitat…,  durant un període en una zona determinada  . Atenent a aquest significat, es pot afirmar que el clima no pot generar emergència.

Si amb aquesta expressió es tracta de destapar consciències, per la connotació alarmista de la mateixa, hem de ser conscients de què anunciar desgràcies imminents i a curt termini, que després no es produeixen, pot causar un efecte contrari (exemple: anunciem que la Mediterrània desapareixerà a curt termini i, transcorregut el temps previst, aquesta previsió no succeeix.

Seguint el fil conductor de les figures retòriques que utilitzen dues expressions en les que apareix una contradicció, podem afirmar que l’expressió  “Tsunami Democràtic”, que també apareix en el títol del col.loqui , és una perversió lingüística.

Seguidament, va fer una anàlisi sobre les diferents cimeres internacionals vinculades a Ecologia, Medi Ambient, Canvi Climàtic i l’evolució dels conceptes que les van conformar.

Així mateix, manifestà que durant els 4.600 milions que van des de la formació de la terra fins al present s’han produït canvis de temperatura però l’escalfament darrer és conseqüència de l’acció humana. Es tracta d’un problema molt seriós i els efectes d’aquest escalfament provocaran, entre d’altres, la pujada del nivell del mar , refugiats climàtics, fam i malnutrició, extinció/increment de espècies animals.

Què és el que diferencia la raça humana de la resta d’animals? La resposta és que els éssers humans som l’única espècie que dominem i produïm energia. Consumim més energia de la que produeix el nostre metabolisme . Produïm energia exògena (màquines). El que , en principi, es podia considerar un èxit de la nostra civilització  s’ha convertit en un fracàs

Què hem de fer davant de tot això? Hem de canviar el model actual de desenvolupament . Hem de tallar les emissions de CO2. Evidentment, això no es fa d’avui per demà  –inèrcia fins que tot l’ecosistema es restauri-. No n’hi ha prou en declarar emergència climàtica (paraules).

Les mesures tipus no deixar circular cotxes el que fan és mitigar. La solució és canviar de model (diem o no emergència climàtica) .N’hi ha molt a fer perquè estem davant d’un greu problema.

Es tracta d’establir un calendari a mig i llarg termini, però som conscients de què els polítics curtplacistes no hi volen jugar. L’evidència:  Xina, India , EEUU, responsables del 65% de les emissions de C02 del planeta.

Deixa un comentari