Paparruchas

Un dels propòsits que em vaig fer a primers d’any va ser el d’intentar no utilitzar anglicismes. La veritat és que el desig pot ser bastant assequible si tenim en compte el meu baix nivell d’anglès. Es cert que a força de veure pel·lícules i sèries, ah les sèries!, en la seva llengua original, subtitulades, per descomptat, alguna paraula queda, com win o lose. Aquestes son fàcils.

La propagació de falsedats per desprestigiar l’enemic, el veí o a algú que no agrada ha estat una constant des de l’existència de la humanitat. Ara, amb la irrupció de les noves tecnologies de la comunicació, les noticies falses estan fent estralls. El vicio del poder  ho explica molt clar.

Tot va massa ràpid, tot es difon a una velocitat pràcticament incontrolable i la nostra capacitat per contrastar tot allò que ens plou per diferents mitjans és limitada, sigui per ignorància, sigui per mandra o pel que sigui.

Sovint és difícil destriar una veritat d’una mentida. Massa sofisticació i professionalització a l’hora de crear i difondre noticies falses. En temps com els que vivim ara els professionals de la política i dels mitjans de comunicació haurien de ser els primers en intentar fer evident allò que és cert davant del que no ho és.

No deixis que la realitat et destrueixi un bon titular, diu una antiga dita que de tant en tant ens repetim els periodistes per no caure en temptacions. Però sovint es fa el contrari, i més quan costa trobar resposta als múltiples interrogants que se’ns plantegen en temps convulsos com els que estem vivint.

Les falsedats no poden formar part del debat, tot i que sovint ens escudem en aquestes per falsejar la realitat o per portar-la al nostre terreny, manipulant la realitat o prescindint d’ella per crear-ne una de nova que s’ajusti als nostres interessos. Estic convençuda que si nosaltres, en el nostre entorn habitual, ens esforcem a posar en evidencia tot allò que forma part d’aquest procés de mentides, difamacions, faules… el nostre dia a dia pot ser més difícil però serà més ètic.

No es tracta de win o de lose, es tracta d’eliminar les fake news de les nostres converses, discutir-les quan calgui i posar en evidència l’existència d’aquestes quan apareixen en reunions amb amics, coneguts o adversaris. El debat sempre és millor, tot i que mes feixuc, amb veritats que amb paparruchas, paraula que en el meu intent d’evitar anglicismes ha substituït  a la de fake news (tot i ser castellana).

Mercè Beltràn

Periodista

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment al teu correu electrònic, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org

Deixa un comentari