ÉS LA CULTURA…ESTÚPID…

El passat mes d’abril, el ple de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar per unanimitat una declaració institucional per donar suport  a la Rumba Catalana com a patrimoni immaterial de la humanitat de la Unesco. Aquest mateix mes de maig el Parlament de Catalunya, aprovava una declaració institucional on instava a “el conjunt de la societat a respectar, garantir i impulsar la difusió de la rumba catalana com una expressió musical i cultural que forma part de la riquesa i la diversitat de la cultura catalana”, la declaració afirmava també que les “seves arrels africanes i llatines la converteixen en un símbol de diversitat, mestissatge i transmissió cultural entre pobles” i que “és una manera de viure dels gitanos catalans”.

El Sr. Joan Burdeus va escriure  al diari ARA el passat 16 de maig, amb un rigor professional que recorda a les converses de bar en un dia de partit que “detesta la Rumba Catalana”. Hem de dir que per gustos els colors, però amb aquesta afirmació,  sembla que detesta la manera de viure dels gitanos catalans, per cert una comunitat que estimen i som  part de Barcelona des de fa més de cinc segles, i ho diu sense cap pudor, amb un aire de supremacia que recorda les tesis més properes al racisme cultural ranci i caspós.

Explica el Sr. Burdeus  que va estudiar a la universitat el concepte d’objectivitat, potser si, però sembla que aquell dia no va anar a classe i ningú li va passar els apunts. Tampoc sembla que tingui ganes de fer una mínima investigació periodística per argumentar el seu article. La gent a la que ens agrada la rumba, gitanos i paios, hem descobert que el compàs o ritme del ventilador  ara es diu “un rascat de guitarra prou confortable” i que gitanos i paios reconeguts del món de la cultura i la rumba catalana com Peret Reyes,  Sicus Junior, Jumitus, Dani Pubill,  Jhony i Jack Tarrradelles, Noe, Sicus Carbonell, Petitet,  l’Alba Bioque i la María Campany,   que han cantat i apareixen  al vídeo de la rumba “és bo per Barcelona” d’en  Jaume Collboni estan “simulant l’accent gitano de Los Manolos”. Això, és una forma d’intentar blanquejar als gitanos, sembla una forma subtil de racisme . També hem llegit que “la rumba ….és només allò que barreja arrels catalanes i castellanes”, doncs només cal anar-hi al principi d’aquest escrit per tal de rebatre aquesta simplicitat tan absurda. Una estupidesa plantejada des del subconscient de les persones  simplistes que es converteixen en una mena de “garantía de occidente” per validar que és cultura popular catalana i que no.  Si, VALENTS,JUNTS,  ERC, COMUNS i PSC proposen rumba catalana com la seva música de campanya a Barcelona deu ser perquè molta gent la reconeix com cultura popular catalana.

Posats a acabar amb una referència a una cançó i la seva lletra, només calia escoltar, sense complexes, la Rumba d’en Jaume Collboni per trobar alguna cosa més que “monosíl·labs”.  Diu la mateixa cançó..  “ De nou Barcelona/Miro els teus ulls Barcelona, I ets plena d’oportunitats/Somnis que fas realitats/Filla de moltes meitats…”

En definitiva, i parafrasejant una famosa frase.. és la cultura, estúpid… La cultura de tots i totes, la cultura que ens fa grans aquí i allà, i sobre tot, la cultura que ens uneix, la que no separa,  la Rumba és cultura popular catalana i és orgull arreu del món, potser  per això no és casualitat que la rumba pot sonar a les olimpíades, al Liceu, al Palau de la Música i a qualsevol festa major dels barris de la ciutat. Perquè la rumba és bona per Barcelona, per Catalunya i pel Món, sobretot quan sona.

Plataforma rumba catalana patrimoni immaterial de la humanitat

2 thoughts on “ÉS LA CULTURA…ESTÚPID…

  1. A incultos como este elemento, no hay que darle mas publicidad, solo aconsejar que el medio donde escribe no lo siga nadie, porque es un indeseable.

Deixa un comentari