LLETRA A LLETRA OMPLIM EL SILENCI

“L’úter i la boca són les dues cavitats més fonamentals del cos: en l’una neix la vida i en l’altra neix la paraula”

Jaume Plensa

La lletra és present per tota l’exposició. A vegades conforma un cos obert, transparent. D’altres raja com una llàgrima. En ocasions sembla que faci un mòbil davall d’una caseta d’ocells; o és una gàbia? En altres conforma una cortina a través de la qual podem entrar al seu univers. Hi ha la lletra, sí. Però també hi ha el silenci. La cara tranquil·la que es posa el dit davant dels llavis i amb els ulls aclucats ens invita al retir interior. I els rostres. Tranquils. Assossegats. Són probablement els elements més rellevants i destacables al llarg de tot el passeig expositiu. Sobresurten per sobre del somni, la música o la família, també molt presents. Sobresurten i ens abracen amb una tendresa que fon la fredor del bronze i l’alabastre on estan esculpits. L’exposició desprèn tranquil·litat, assossec, repòs. I et venen ganes de posar-te dins d’una d’aquestes grans escultures de bronze amb lletres de tots els alfabets; de fet, si veieu l’Imprescindibles que va fer-li RTVE (el podeu recuperar a RTVEPlay) explica que aquesta és la seva intenció, poder-se posar dins i mirar el món des de l’art, des de dins de l’art, a través de tots els alfabets units en la seva diversitat. Tota una declaració de principis. Tota una declaració poètica.

“Una lletra no sembla res, és una cosa humil, però unida a d’altres formen paraules, i les paraules formen textos i els textos, pensament”, escriu Plensa en una de les parets. I el pensament de Plensa flota en el silenci de La Pedrera per acompanyar-nos al llarg del centenar de peces que s’exposen, totes datades entre 1990 i l’actualitat.

Fins al 23 de juliol podeu veure “La poesia del silenci”, un recorregut per l’obra dels darrers 30 anys de Jaume Plensa a La Pedrera de Barcelona.

“La poesia del silenci”. Com la imagineu? Com creieu que la imagina Plensa? Quina poesia desprèn el silenci per a cada un i cada una de vosaltres?

“El poeta és l’ànima d’una societat”

Jaume Plensa

Iolanda Pàmies Rimbau

Periodista i escriptora

@iolandapamiesDeixa un comentari