La conciliació familiar

a mother kissing her child

Fa molts anys vaig ser mare. En aquells moments, faltaven tota mena de serveis per conciliar la vida familiar i laboral. Hi havia pobles i ciutats  on els serveis de llars d’infants, eren inexistents… En el meu cas, tenia una llar d’infants a partir d’un any amb horari escolar. Durant la infantesa dels meus fills no ens va quedar més remei que aplicar la sororitat entre nosaltres. Recordo que els primers anys, als estius per anar a cursos de reciclatge vam organitzar una mena de casal privat. Estàvem contentes de trobar alternatives a les deficiències de serveis per part de les administracions. Si podia la família, et donava un cop de mà, però no sempre era possible. Tinc una amiga que només va tenir un fill, perquè la família era lluny. Afortunadament, van arribar les llars i els casals d’estiu…  

M’he passat la vida laboral llegint propostes de conciliació. M’he jubilat i he vist poques mesures. Pensava que amb la pandèmia s’avançaria. Necessitem conciliar-nos amb els horaris com gaudeixen a altres països.  La conciliació horària permet treballar, practicar aficions, i a hores raonables, arribar a casa amb el sol a l’esquena, sopar aviat i dormir les hores recomanades. No cal que expliqui els avantatges d’aquesta organització. Hi ha molts estudis que ja ho han demostrat, a més, milloraria la productivitat i baixarien els accidents de circulació. Tothom guanyaria.

Mentre no es reformin els horaris laborals, l’Ajuntament de Sant Boi posa en marxar un servei de cures complementàries que va dels quatre mesos fins als dotze anys. Aquests serveis tenen diferents punts d’atenció a la ciutat i horaris diversos en funció del servei que s’hi ofereix: Casals per les vacances de Nadal. Suport a l’estudi com eina per combatre el fracàs escolar. Canguratge grupal i moltes altres mesures. Les famílies podran sol·licitar els serveis que s’adjudicaran per ordre d’arribada amb uns barems fixats. M’agrada que en aquests temps complicats neixin iniciatives que millorin la vida de la ciutadania sense oblidar l’objectiu final: uns horaris més raonables. 

Maite Moreno

Escriptora

@maite_mmorenoc 

Deixa un comentari