La delegada i “Las muchachas”

La delegada del govern a Ceuta, Salvadora Mateos, va protagonitzar una roda de premsa amb unes declaracions molt desafortunades. Les crítiques van arribar des de totes les cantonades. A la roda de premsa va dir que lamentava no tenir notícies de la data d’obertura de la frontera de la ciutat de Ceuta. La frontera roman tancada des de març de 2020, primer per la COVID i després per problemes amb el govern del Marroc.  La Salvadora es queixava per la doble jornada que ha de fer i que durant anys, les feministes hem denunciat per discriminatòria. I per si no n’hi hagués prou, explica que estava desitjosa que arribessin «las muchachas». Segons fonts sindicals les treballadores transfrontereres eren unes 2.000 dones regularitzades i l’aproximadament la mateixa quantitat en l’economia submergida. Lluny de solidaritzar-se amb la situació de precarietat que viuen aquestes treballadores que durant dos anys s’han quedat sense salari, que no tenen atur i uns minsos sous, es va dedicar a fer unes declaracions racistes i classistes.   

Imagino la cara dels periodistes en escoltar aquestes declaracions per part d’una responsable de PSOE. Un partit d’esquerres implicat, fins ara, en la lluita contra el racisme, la xenofòbia, la discriminació, i a favor de la lluita per la igualtat i el feminisme…

El darrer consell de ministres va aprovar la ratificació del Conveni 189 de l’OIT per enviar-lo a les Corts per a la seva aprovació, on recull la igualtat de dret de les persones de la llar amb la resta de treballadors. No en tenia coneixement?   

Estic a favor de la llibertat d’expressió. Tothom pot discrepar o manifestar la seva opinió, però quan algú fa aquest tipus de declaracions, ha de tenir conseqüències: demanar perdó (que de moment no ho ha fet) rectificar o dimitir.   

Hi hauria una altra possibilitat que s’aplica en alguns casos de males pràctiques: un curs o un treball per a la comunitat. Proposo les dues mesures: que vagi uns mesos a col·laborar amb una ONG i faci un curs de valors i solidaritat, com a mínim de tres mesos. I després, que convoqui una altra roda de premsa per explicar-se i ja valorarem.

Maite Moreno

Escriptora

@maite_mmorenoc 

Deixa un comentari