Nativitat Yarza

constructed necessity

La presidenta de l’Institut Català de la Dona, Meritxell Benedí i Carme Porta com a comissària han anunciat l’any de Nativitat Yarza per recordar el 150è aniversari del seu naixement. La Nativitat va néixer a Valladolid i quatre anys més tard la família es traslladà a Barcelona. Estudià la carrera de mestra i començà a exercir a molts pobles de l’Anoia com: Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Igualada, Pontons, Bellprat i més tard a La Pobla de Claramunt.

El 14 de gener de 1934 va guanyar l’alcaldia de Bellprat essent la primera alcaldessa de Catalunya i d’Espanya. Va participar en diverses iniciatives socials i pedagògiques sempre en defensa de tres valors: el republicanisme, el feminisme i el laïcisme. A la revista Sapiens la defineixen com «una mestra rural que inculcava valors de llibertat i justícia social». Amb seixanta-tres anys es va allistar i va sortir de Barcelona per anar al front d’Aragó. Més tard s’integrà al Consell de l’Escola Nova Unificada. Va acabar els seus dies de mestra a Barcelona on també vivia. La comissió depuradora del Magisterio la va donar de baixa. Va morir a Tolosa a noranta-set anys després d’una caiguda. Durant els anys d’exili, va sobreviure com a planxadora. Amb l’exili se li va perdre la pista.

ELS ACTES EN MEMÒRIA DE NATIVITAT YARZA

El punt de sortida es va celebrar a l’institut Verdaguer. El primer acte serà una trobada amb totes les alcaldesses de Catalunya. També es preparen exposicions i xerrades per a  les escoles amb l’objectiu de visualitzar la tasca feta per les dones des de fa anys. Es representarà una obra de teatre que està en preparació.  

Desitjosa de veure algun dels actes que es faran per recuperar la memòria de la Nativitat Yarza fins ara oblidada. Els que recorden a Nativitat és el poble de Bellprat on va exercir de mestra i alcaldessa. La cloenda de l’any de Nativitat Yarza serà el 14 de gener de 2023. Felicitats per la iniciativa.

Maite Moreno

Escriptora

@maite_mmorenoc 

Deixa un comentari