MÉS QUE MAI SANITAT PÚBLICA: SÍ O SÍ, ATENCIÓ PRIMÀRIA

Nosaltres ja ens hem adherit. Tu a què esperes?

Aquest mes estrenem govern i ens acomiadem de la fase més dura de la  pandèmia. Ens preparem per recuperar les nostres vides i també els nostres serveis que han  quedat trastocats per la pandèmia i les mesures econòmiques i socials que ha comportat. El sistema sanitari i els seus professionals han fet un esforç enorme per atendre les noves necessitats que s’han presentat, però a costa de deixar-ne de banda moltes altres necessitats, perquè partíem d’un sistema debilitat per un baix finançament públic i la dinàmica de mercantilització que les polítiques capitalistes  d’austeritat han imposat els últims anys imposen sistemàticament. La part del sistema que més ha patit ha estat l’Atenció Primària de Salut que ha hagut d’assumir noves funcions amb menys recursos. 

La població  hem vist com s’han tancat alguns CAPs i la meitat dels consultoris locals, alguns dels quals, inexplicablement, segueixen sense obrir amb greus repercussions pel que fa a l’accés de la població als aquests serveis sanitaris bàsics, en especial per a les persones grans i amb més problemes de salut. Hem perdut la figura de la metgessa i la infermera referents perquè ara ens atenen professionals que no coneixem i que canvien cada vegada és una de diferent. Molts centres continuen amb poques visites presencials perquè es fa servir de manera abusiva la consulta telefònica o telemàtica. En ocasions, hem d’esperar dues o tres setmanes per a ser visitades presencialment. Les demores per a les proves i exploracions, així com per a les consultes als hospitals, s’han allargat de manera inacceptable. Tot això  repercuteix en més patiment i un empitjorament de la, pitjor qualitat de l’atenció i menys de la resolució dels problemes de salut. Perquè l’Atenció Primària és beneficiosa quan és accessible i longitudinal, realitzada per una mateixa professional amb la qual es creen vincles de confiança. 

Les mesures que ha posat en marxa el Departament de Salut han estat bàsicament de personal administratiu per a tasques COVID, però hem vist com en comptes de restablir el funcionament dels CAPs i consultoris i reforçar-los per assumir noves funcions (vacunes, seguiments, residències…) s’han obert altres dispositius (centres de vacunació) o dedicat recursos a altres línies de serveis externalitzats, com el 061 i el SEM. L’Atenció Primària no és una prioritat per als governs ni per als diferents grups de poder que operen en la sanitat perquè genera poc negoci. El pacte de govern que han signat JuntsxCat i ERC i Junts per Catalunya contempla un increment de 5.000 milions d’euros per a sanitat, però només 300 milions per a l’Atenció Primària en els propers tres anys. 

Als nous governants i responsables sanitaris els reclamem que entomin amb caràcter urgent i prioritari l’Atenció Primària com a servei imprescindible per a la població i per al sosteniment i permanència d’un sistema sanitari públic, universal i de qualitat. Per això reclamem una Atenció Primària que garanteixi els atributs que li donen sentit i la participació efectiva de la poblacióciutadania en les decisions de política sanitària en tots els nivells i instàncies. En concret: 

  1. Reobertura de tots els CAPs i Consultoris locals. Cap consultori tancat. No a l’abandonament de les comunitats en el medi rural.
  2. Recuperació de les visites presencials a criteri de pacient. No a les barreres d’accés a les visites que agreugen la ja penosa bretxa digital que expulsa generacions de persones majors o sense mitjans o formació on line. 
  3. Recuperació de la metgessa i la infermera de referència. No a les agendes úniques, consultes d’urgències, unitats d’atenció domiciliària, unitats de crònics i altres formes que trenquen la longitudinalitat. 
  4. Millora dels equipaments tecnològics per a comunicació telefònica i telemàtica per resoldre consultes administratives o de seguiment a criteri de pacient i professional. 
  5. Redimensionament dels Equips d’Atenció Primària en funció de la població a atendre, incloses les persones que viuen en residències. Condicions dignes per a totes les treballadores i treballadores del sector que permeti acabar amb les diferents formes de precarietat laboral existents i incrementant dels recursos humans, necessaris per a garantir una atenció de qualitat
  6. Destinar el 25% del pressupost de Salut per als Equips d’Atenció Primària. 
  7. Garantir els serveis de suport als Equips d’Atenció Primària per a una òptima atenció a la ciutadania: comunicació fluïda amb serveis hospitalaris, implantació a tot el territori del Programa de Salut Mental de Suport a la Primària, rehabilitació, podologia i altres. 
  8. Capacitar l’Atenció Primària dins del sistema: que la professional de referència pugui decidir un ingrés hospitalari o sociosanitari, prioritzar una exploració o una visita d’especialitat. 
  9. Posar en marxa Consells de Participació en cada Àrea Bàsica de Salut amb representació de pacients i ciutadania com a instrument per millorar la transparència, la qualitat dels serveis i la gestió dels centres. Les decisions dels Consells de Participació han de tenir caràcter vinculant. 
  10. Programes d’atenció comunitària per a un enfocament globalitzador dels problemes de salut, intervenint en els condicionants socials de la salut. 

Adhesions :

AA Fibromialgia de Santa Coloma de Gramanet

Afectados BB Serveis

Aliança de Marees i Moviments Socials

ATTAC Acordem

AVV Clot Camp de l’Arpa

AVV Esquerra de l’Eixample

AVV La Pau

AVV Sant Antoni

Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït

Catac-Cts/IAC

Catalunya En Comú Podem

CE SAP MUNTANYA

Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS)

Club Cortum

Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC)

Coordinadora de Dones de Santa Coloma de Gramanet

Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública Mataró- Maresme

Coordinadora Entitats Poble Sec

Coordinadora d’Aturats de Catalunya

Comunistes de Catalunya

Dosriusdicebastaya

 Eix de Salut de Barcelona en Comú

Esquerra Verda

EUiA Salut

Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya

Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell

Forum Català d’Atenció Primària

Grup Parlamentari En Comú Podem

La Capçalera

Marea Blanca de Catalunya

Marea Blanca Sant Cugat

Marea Pensionista de Catalunya

Marea Pensionista L’Hospitalet

Marea Pensionista Cerdanyola del Vallés

Més País Catalunya

Moviment de residencies de Catalunya

Movimiento Popular Podem Catalunya

Paicam

Deixa un comentari