Votar és un dret humà, un dret de ciutadania

La conquesta de la democràcia, i la possibilitat de poder elegir  a les persones que ens han de governar per un període determinat, ha estat un camí molt lent i  ple de obstacles. Molts dels nostres avantpassats van donar la vida o es van haver de exiliar per haver defensat la república i la democràcia, i moltes de les persones que vam viure la dictadura,  van haver de canviar les seves vides, nomes per aconseguir elegir un sindicat democràtic de estudiants. Sabem que les democràcies també poden ser i son imperfectes, però encara es pitjor viure sota les dictadures totalitàries. Per molta gent, aconseguir votar per primera vegada, va suposar la plena consecució del dret de ser ciutadans i ciutadanes de un país lliure. La possibilitat de poder construir el futur sumant l’esforç i les visions diverses de la ciutadania, era una formula per deixar al costat la por i poder pensar en noves polítiques publiques necessàries per la vida i la salut de la població.

Votar en democràcia es un dret de ciutadania, un dret humà, que ens permet allunyar els dictadors i totalitaris.  La ABSTENCIO ES UNA RENUNCIA DELS DRETS DE CIUTADANIA, i només contribueix a augmentar la confusió dels resultats. Qui s’absté, renuncia a decidir, renuncia a construir. Es retira del combat per superar la divisió de la societat, en especial, la societat catalana tan malmesa per anys de miratges, i de paraules buides, que ens estan allunyant de la Catalunya rica i plena que havíem desitjat.

Encara que moltes ciutadanes i ciutadans poden pensar que un vot menys no importa, a aquestes eleccions a Catalunya hauríem de tornar a apostar per la concòrdia, la cooperació i el federalisme, per superar divisions i construir un país junts. Després de conèixer les condicions segures per poder votar en la situació de pandèmia. tampoc es raó no anar a votar per por, prenent les mesures establertes. El dret a la democràcia es també el dret a la vida en comunitat. Hem de pensar que per moltes petits esforços que tinguem que fer cap situació justifica la abstenció. Els nostres avis i avies per poder anar a votar van donar la vida.

Carme Valls Llobet

Metgessa i federalista

Autora del llibre Mujeres Invisibles para la Medicina. 2020. Capitán Swing

Deixa un comentari