La trata de dones: un canvi legislatiu urgent

El passat 27 de novembre la defensora de la Ciutadania de les Balears va organitzar el primer seminari virtual contra la trata i el paper de les defensories locals amb una participació de més de 250 persones i que va comptar amb la mirada de diversos professionals, associacions de dones i l’entrevista d’una víctima. Les Balears han estat una comunitat molt activa contra la trata, un problema que afecta a tots els territoris i de manera especial als que participen d’un turisme elevat.

El problema afecta dones i nenes. Un 67% comencen quan encara són menors. L’origen, un conegut o familiar que proporciona la sortida del país amb la falsa promesa d’un contracte de feina. Els països destinataris: la majoria de l’Europa Occidental. L’ONU quantifica que les esclaves sexuals poden arribar a 140.000 dones i nenes. Espanya és un dels països amb un tràfic important: «sense demanda no hi ha oferta». Qui són els homes que participen? «els nostres veïns» i ho justifiquen amb múltiples excuses, entre d’altres per l’existència legal dels prostíbuls i pisos, però són conscients que és una vulneració dels drets humans, i que exerceixen violència contra les dones segrestades per màfies.

És un dels negocis més lucratius similars al tràfic de drogues amb una legislació dispersa, però no impossible d’actuar, encara que entrar en els domicilis privats sigui difícil.  

En definitiva el que demanen és atenció i protecció per a les dones que han estat víctimes de trata. I això s’aconseguirà amb un treball en xarxa i uns espais d’actuacions que facilitin la detecció, acompanyament i defensa de les víctimes. «Els canvis sempre han començat per petites actuacions». I ajudaria molt canvis legals. L’actual legislació és de 2004. Es necessita una nova llei que enfoqui el problema de manera global i empari les víctimes de manera eficient. Els professionals estan preparats per fer una bona feina en xarxa, a més d’una campanya de sensibilització social.      

Maite Moreno

Escriptora

@maite_mmorenoc 

One thought on “La trata de dones: un canvi legislatiu urgent

 1. Gracias por hacer eco de esta temática aún por resolver por parte de todos, unos con más otros con menos, pero todos con parte de la responsabilidad en acabar con esta esclavitud y otras consideradas como Trata de seres humanos.
  Solo sumando seremos más fuertes, más audaces y con el alcance suficiente como para llegar a hacer una frente unida con las víctimas a las mafias y los lobbys de proxenetas.
  Gracias por ser parte.
  Anna Moilanen
  Defensora Ciutadania
  Ajuntament de Palma

Deixa un comentari