L’oportunitat d’Àfrica

El passat 18 de febrer vaig tenir la sort d’assistir a una nova edició del “Radical is Normal”, una xerrada anual d’àmbit empresarial d’Alfons Cornella, el fundador d’Infonomia, sobre com allò que fins ara percebíem com a “radical” passarà en breu a ser totalment “normal”. El format d’aquesta conferència de dues hores de durada és l’exposició de 10 idees que aquest expert en gestió del coneixement considera les tendències a tenir en compte durant els propers mesos.

El lema de l’esdeveniment d’enguany va ser “Reinventing Humans” i va abordar temes com ara els reptes mediambientals, l’optimisme per la gran quantitat de persones dedicades actualment a buscar solucions als problemes, l’educació en un món cada cop més tecnològic o la necessitat creixent de “desinfoxicació”.

Entre els 10 assumptes proposats cada any, Cornella acostuma a presentar una Wild card, un tema que deixa com a sorpresa final. I en aquesta ocasió va voler parlar d’Àfrica, un continent sobre el qual molts tenim idees negatives preconcebudes i que és tractat gairebé sempre com un problema als mitjans. Tanmateix, Cornella en va voler parlar d’una altra manera, acompanyat d’una col·lecció de dades positives i contundents i amb un llenguatge clarament econòmic.

Primer de tot, fent-nos veure com els mapes del món tradicionalment han distorsionat la forma dels continents, fent aparèixer com molt més grans del que en realitat són aquells més allunyats de l’equador terrestre. El continent més perjudicat per aquest fet ha estat sens dubte Àfrica, un continent enorme on hi cabrien sencers Europa, Estats Units, Índia i Xina. A més, ens va explicar els pronòstics de l’ONU sobre la població que assolirà el continent africà cap a l’any 2100: dels actuals 1.000 milions d’habitants, el continent assolirà els 4.000 milions en poc més de 80 anys.

I no és que tot siguin flors i violes en l’escenari africà: hi ha encara molta pobresa i conflictes sense resoldre. Però també existeix una altra cara de la moneda: actualment hi ha 400 empreses africanes amb ingressos superiors als 1.000 milions de dòlars; Etiòpia, un país tristament cèlebre no fa tants anys per la fam que patia la població, porta creixent econòmicament més d’un 10% anual des de 2009; i tot plegat sense oblidar que Xina ha estat la primera en veure les possibilitats africanes -amb tots els seus recursos naturals- i hi porta invertits més de 100.000 milions de dòlars.

La Wild card de Cornellà va cloure amb la presentació de l’actual estratègia de la “Fortalesa Europa” davant del nostre continent veí només abordat des del punt de vista migratori.  Els governs d’alguns països com Itàlia ja han deixat molt clar que no volen saber-ne res de qualsevol cosa que pugui venir del Sud i molts partits polítics europeus com ara el Front Nacional francès o VOX a Espanya advoquen per seguir els mateixos passos. Quan deixarem de veure Àfrica només com un problema a resoldre i el passarem a contemplar com una oportunitat de futur?Jordi Inglada
Historiador i documentalista

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si els vols rebre al teu e-mail escriu-nos a noticies@clubcortum.org
Deixa un comentari