L’amiant

Des de fa uns mesos van sortint notícies relacionades amb l’amiant al metro de Barcelona. L’amiant va ser utilitzat a moltes dependències públiques i privades. A la UE el van prohibir l’any 2000 i a Espanya, el 2002. En l’actualitat, és present a molts llocs, entre ells als vagons més antics del metro. De 109 vagons examinats, s’ha trobat la presència d’aquest material a gairebé la meitat dels combois.

Els responsables del metro de Barcelona (TMB) s’han compromès a eliminar aquest material dels vagons, als quals encara queden tres anys de vida. Fins ara l’empesa ha negat cap cas de fibrosi entre els treballadors, però la malaltia té una latència d’entre deu i vint-i-cinc anys.

A Espanya moren cada any unes 2.300 persones a causa d’aquesta dolència. A Catalunya, les autoritats sanitàries han reconegut que un treballador del metro de Barcelona pateix asbestosis per la inhalació d’amiant. Hi ha un col·lectiu de prop de dues-centes persones sotmeses a controls anuals entre treballadors actius i jubilats.

Els sindicats demanen a TMB que els rentin la roba a la feina, que aspirin els tallers i un control mèdic eficaç de la plantilla. L’ús de l’amiant es va prohibir, però ni s’ha revisat quant n’hi ha, ni s’ha eliminat d’allà on se sap del cert que es va utilitzar. S’imaginen com viuen aquests treballadors del metro o d’altres empreses esperant el resultat de les analítiques?

Maite Moreno
Escriptora

@maite_mmorenoc 


Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Deixa un comentari