L’ORENETA, UNA OBRA NECESSÀRIA

Diuen que una imatge val més que mil paraules. I veure la imatge d’un públic dempeus totalment entregat entre ovacions i aplaudiments és un sentiment màgic. L’oreneta és d’aquelles obres que emocionen, desgarren i colpegen, però alhora és alliberadora i sanadora; puc dir que aquest espectacle és, sense cap dubte, un “must” pels amants del teatre.

L’espectacle dura 85 minuts, però estic convençut que els records duraran tota l’eternitat. I no és per menys, dos actors de gran nivell com són Dafnis Balduz i Emma Vilarasau demostren els seus dots interpretatius amb un espectacle que no és gens fàcil, és tot un repte i aproven amb un sobrat excel·lent. Els actors transmeten, transmeten amb força; i més que un diàleg entre ells, és una conversa amb el públic (el tercer element clau). No podria imaginar a altres dos actors diferents interpretant a aquests personatges trencats i buits, dos personatges que intentaran, al llarg de l’obra, perdonar-se a ells mateixos.

L’oreneta parteix d’un fet real: l’atemptat del 2016 a la discoteca Pulse d’Orlando (Florida), d’ambient LGTBI, on un terrorista va matar cinquanta persones el dia de l’Orgull Gai. Guillem Clua es va llençar a escriure sobre aquest fet, i sobre la incomprensió que continua vigent en la nostra societat pel que fa a l’homosexualitat, i això sense parlar dels grups radicals homòfobs…

Clua és conegut per ser un autor que sorprèn i aquesta no és l’excepció. L’oreneta emocionarà a tots els espectadors, i a pesar que durant els primers minuts comencem amb certs gags còmics, a poc a poc el drama s’obre camí fins a acabar en un mar de llàgrimes on veiem dos personatges vulnerables on l’amor i el dolor porten acompanyant-los durant anys.

Les orenetes són conegudes per tornar durant l’època primaveral, i esperem que L’oreneta pugui tornar als escenaris durant molts anys. Gràcies, Josep Maria Mestres, per dirigir aquesta joia, un diamant on els silencis són molt potents. Una necessària reivindicació a la tolerància, a la llibertat… a l’amor.

Albert Salmerón Cojo

Gestor Cultural

@AlbertSalme

Deixa un comentari