DONA VIDA, LLIBERTAT

És la segona vegada que parlo de l’Iran, però recullo el que deien les manifestants a París fa uns dies: «si deixem de parlar de l’Iran, serà un bany de sang». Dos mesos de mobilitzacions. Més de 320 morts, el més jove, un nen de deu anys. Entre 15.000 a 17.000 detinguts, xifra estimativa. 2 empresonats espanyols, Ana Baneira i Santiago Sánchez. Van desaparèixer després de visitar la tomba de Masha Amini, assassinada el 16 de setembre. Han aparegut empresonats. Esportistes que se solidaritzen amb les mobilitzacions i que són obligats a fer declaracions sota xantatge.

Abans de l’assassinat de la Masha, la situació a l’Iran ja era molt tensa. Al mes de novembre, va fer tres anys d’unes mobilitzacions per la pujada del pa i el combustible. Van acabar amb més de 1000 assassinats. L’any 2021, l’Iran va executar 314 persones, segons Amnistia Internacional. El segon país del món amb més penes de mort. La Xina és el primer. L’objectiu del règim iranià és silenciar els famosos com són les actrius tallant-se els cabells o els esportistes que s’han vist muts quan sonava l’himne nacional perquè no siguin models a seguir. Parmida Ghasemi campiona de tir a l’arc que va pujar al pòdium sense vel i la van obligar a demanar disculpes.

Tot just ara, han començat els judicis amb condemnes a mort, entre una o cinc, segons les fonts. Coincideixen que les persones menys conegudes estan rebent condemnes més altes.

És molt difícil conèixer la situació real per les restriccions imposades per les autoritats amb limitacions d’internet, manca d’informació del règim i, per tant, apareixen notícies impossibles de contrastar com ha estat el cas d’Elnaz Rabaki que l’endemà alguns mitjans desmentien i que en l’actualitat es desconeix la seva situació real després d’una compareixença molt sospitosa acompanyada del seu germà i algunes autoritats.

Ens hem de fer ressò de què passa a l’Iran. Hem de posar, sempre que es pugui, noms propis i demanar per la seva situació, encara que en algun moment circulin algunes fake news de difícil verificació. Aquesta és la contribució més gran que podem fer.   

Maite Moreno

Escriptora

@maite_mmorenoc 

Deixa un comentari