El lideratge de Volodímir Zelenski

És difícil trobar un nexe en comú entre tots els partits polítics espanyols i tots els seus representants, ens trobem en el moment més complicat i fragmentat des de la transició.

No obstant, hi ha una persona que gairebé tothom respecta i admira més enllà del fons del problema: El President d’Ucraïna, Volodímir Zelenski. (Володи́мир Олекса́ндрович).

Zelenski ja era una de les persones més conegudes de la cultura popular a Ucraïna i els països veïns, però certament la majoria de nosaltres hem conegut aquest líder arrel de la invasió i salvatge guerra de Putin.

Va néixer el 6 de febrer de 1978 a Kryvyy Rih, Unió Soviética (avui Ucraïna) i actualment es troba a Kiev, capital d’Ucraïna, defensant la seva terra i la ciutadania que hi ha del exercit rus. Casat i amb dos fills, abans de ser president d’Ucraïna, Zelenski era un actor i comediant d’èxit, recordat per la seva participació a la sèrie de 2015 “Servant of the People” (Servidor del poble), una sàtira política en què  interpreta un professor de batxillerat que es converteix en president d’Ucraïna curiosament. La sèrie no només va convertir Zelenski en una estrella, es diu que va servir com a trampolí definitiu per a la seva campanya presidencial a la vida real. La sèrie, que es va estrenar el 2015 i va durar tres temporades, va tenir tant èxit que després es va convertir en una pel·lícula amb la seva pròpia seqüela. La sèrie i la pel·lícula segueixen disponibles a Netflix en alguns països i també es va arribar a estrenar fins i tot a Bielorússia.

 L’abril del 2019, un mes després del final del programa, el comediant convertit en polític va ser elegit president d’Ucraïna amb el seu nou partit polític batejat amb el nom de “Servidor del poble” derrotant Petro Poroixenko. El 21 de Juliol de 2019, el partit de Zelenski va obtenir la majoria absoluta en el Parlament durant les eleccions anticipades convocades.

El seu objectiu principal era acabar amb la corrupció i reactivar l’economia d’Ucraïna… Evidentment ni ell ni ningú esperàvem que el seu país acabaria en una terrible invasió on, defensant la seva terra, es troben en una guerra on cada dia emigren i moren centenars de militars i també ciutadans innocents ucraïnesos.     

El 24 de febrer de 2022, el president de Rússia, Vladimir Putin, va pronunciar un discurs inhumà dient que havia decidit “dur a terme una operació militar especial per protegir les persones que han estat objecte d’abusos i genocidi per part del règim de Kyiv durant vuit anys”, repetint una afirmació sense fonament sobre la regió de Donbàs recolzada pels separatistes russos d’Ucraïna.

Contra tot pronòstic, Zelenski va decidir renunciar a refugiar-se com sí va fer l’anterior president l’any 2014 i es va sumar a l’equip militar per plantar cara en primera persona i com a un ciutadà més ucraïnès a l’exercit rus liderat pel genocida de Putin. Malgrat les reiterades ofertes dels Estats Units i Turquia de treure’l del país, el president ucraïnès el que ha fet es mobilitzar la població, l’opinió pública mundial i narrar en primera persona al món el que succeeix dia a dia per les xarxes socials en especial i demanar ajudes a l’Aliança Atlàntica i a la Unió Europea.

El passat 6 d’Abril, el President Zelenski va intervenir telemàticament al Congrés dels Diputats. Volodímir Zelenski va agrair l’enviament d’armes durant la seva intervenció al Congrés  denunciant els “crims de guerra” de Putin. De tota la seva intervenció, el més destacat va ser la rotunda afirmació del president: “Som a l’abril del 2022, però sembla abril del 1937 a Guernica.”

El President del Govern Espanyol, Pedro Sánchez, ha reiterat el compromís d’Espanya en l’ajuda humanitària i l’enviament d’armes perquè el poble ucraïnès es pugui seguir defensant de les salvatjades de l’exercit de Putin. I sorprenentment, aquesta és la línia que estan seguint la gran majoria d’estats membres de la Unió Europea.

No podem saber quant durarà la guerra però ja veiem que fins i tot nosaltres l’estem patint a nivell econòmic… En tot cas, passi el que passi, Ucraïna ja ha guanyat aquesta maleïda guerra i desitjo que ben aviat acabi aquest malson i entre tots parem els peus al líder d’aquest genocidi, a Putin.

Volodímir Zelenski s’ha guanyat l’admiració de tots i estic segur que ben aviat el seu país deixarà de ser soci i passarà a ser un país membre més de la Unió Europea.

Com diria el president Zelenski; Gloria a Ucraïna!

Cesc Núñez

Assessor especialista en Protocol Institucional

@cescgalietti

One thought on “El lideratge de Volodímir Zelenski

  1. Crec que abans de fer la guerra, s’hagués pogut fer un referendum a les regions pro-russes. I amb això no exculpo a Putin. Però la guerra de baixa intensitat al Donbass feia 10 anys que hi era. Ucraina està devastada. Les guerres les pateix el poble.

Deixa un comentari