Un 8 de març diferent

calendar conceptual data date

Mentre aquí el 8 de març es va celebrar amb reivindicacions dividides, a Ucraïna ha estat un parèntesi per la guerra. Esperem que l’any vinent el puguin celebrar amb la normalitat de sempre o diferent si així ho volen les ucraïneses.   

El moviment feminista, com la societat en general, no té una visió monolítica de la realitat. Els matisos són importants, ara i sempre. De fet, des de fa temps no es parla de feminisme sinó de feminismes. Les diferències oscil·len en les prioritats que donen a les reivindicacions, però tots els feminismes lluiten contra la desigualtat amb diferents accents.    

A Ucraïna,  segons he llegit, el 8 de març se celebra de manera festiva. Els homes regalaven flors a les dones i les convidaven a dinar. No era un dia reivindicatiu, sinó festiu. A Rússia també, però aquest any les feministes han portat flors a les víctimes de guerra a l’estàtua de la poetessa lituana Lesia Ukrainka. A l’URSS, la dona va tenir dret al vot des de 1917, les primeres ministres, dret al divorci, despenalització de l’avortament, això no vol dir que encara conservessin els drets adquirits. Amb el moviment d’independència, les repúbliques s’han dotat de noves lleis, algunes en reculada pel que fa als drets de les dones. La llei polonesa no permet l’avortament ni en els casos més extrems. A Lituània i Bulgària no estar tipificat com a delicte l’abús sexual dins del matrimoni per citar alguns exemples. A l’altre extrem tenim la república de Kazakhstan on l’home rapta la dona i la converteix en la seva dona per «tradició». I a Rússia, la violència contra les dones és sistemàtica. Els drets no són duradors… i s’han de defensar.   

A Rússia, el moviment feminista contra la guerra és fort. Hi ha més de quaranta-cinc grups i  manifesten a més de cents ciutats. Putin no les va prendre seriosament i en aquests moments és un dels moviments contestataris més importants del país. Estan ben organitzades. Es comuniquen per Telegram. Van subscriure un manifest el mateix 25 de febrer on denuncien que la guerra és violència, pobresa, desplaçaments de població, destrucció i vides trencades i en aquests moments les dones ucraïneses ja han denunciat violacions per part de l’exèrcit rus.  I també que promouen «els valors tradicionals» que se sustenten en la societat patriarcal, les desigualtats de gènere… Demanen a les feministes del món que llegeixin el manifest contra la guerra a les manifestacions i concentracions. A Barcelona la lectura va anar a càrrec de l’escriptora Bel Olid i a les places dels pobles pels grups feministes locals. Esperem que el pròxim 8 M sigui també diferent. Segur.

Resistencia Feminista Contra la (Telegram)

Maite Moreno

Escriptora

@maite_mmorenoc 

Deixa un comentari