Les dones i el canvi climàtic

man people street wall

La desigualtat no és neutra, té rostre de dona i de nena. El canvi climàtic afecta a tothom, però les dones i les nenes som les més afectades. Des que van començar les primeres conferències la participació de les dones ha pujat tímidament, però encara tenen l’estatus d’observadores. Són una trentena d’organitzacions que tenen com a missió desafiar als governs i posar al centre de la discussió la desigualtat de gènere. Les dones encara estem infrarepresentades, llunyíssim de la paritat. Les delegacions estaven representades per 88% d’homes i un 12% de dones i no ens queda gaire temps per millorar la salut del planeta. Sense canvis de rumb els desastres aniran en augment. 

El bloc de les feministes van treballar per expressar les veus de les dones que no van poder anar a Glasgow per: la Covid-19, pels preus desorbitats dels hotels i dels bitllets d’avió… I també van representar les dones que no podran anar mai més perquè han estat assassinades per la seva lluita aferrissada del medi ambient en diferents zones del planeta.

Hi ha estudis que demostren que l’augment de dones amb responsabilitat política afavoreix la reducció i la millora del canvi climàtic perquè promouen lleis a favor del medi ambient. S’hauria de treballar molt més amb les dones eco feministes, perquè s’ha constatat que els desastres naturals afecta més les dones i a les nenes, en alguns casos provocant morts que es podrien evitar. En aquests moments tenen un risc més gran. El 80% dels desplaçats mundials avui ja són dones.

Els països pobres no poden fer front a la lluita climàtica sense les ajudes compromeses, que l’any 2009 era de 86.000 milions d’euros que enviarien cada any a partir de 2020, però molts països no han complert les promeses entre ells: EUA, Canadà, Austràlia, Alemanya, Espanya…  

S’han de posar al centre de la lluita contra el canvi climàtic la igualtat de gènere. S’ha d’ajudar dels països que no podran fer front. Cal posar la igualtat al centre de les ambicions climàtiques i revertir les xifres de la desigualtat de gènere. Tots hi guanyarem.

Maite Moreno

Escriptora

@maite_mmorenoc 

Deixa un comentari