La gestió de la pandèmia

Dels 193 països del món, només 10 estan governats per dones. El 2015 es pronosticava que en trenta anys es tancaria la bretxa, però ara es parla de cent set anys, segons les dades de l’assemblea de l’ONU de març de 2019.

El 13 d’abril la revista Forbes publicava que els països on governen dones els resultats de la gestió de la Covid-19 havia estat més exitosa i s’han estudiat i comparat 7 països. L’èxit s’atribueix a diverses causes: la primera la immediatesa a prendre mesures per frenar l’expansió de la pandèmia que van anar des de tancar fronteres fins a disposar de proves per a la població. La segona un missatge sincer, creïble, directe apel·lant a la implicació i confiança en tota la població. En l’actualitat estan en diverses fases d’aixecament de les activitats col·lectives i no tots els països són petits, entre ells hi ha Alemanya.  

Ara pensem en els diferents missatges i actituds d’alguns presidents que van començar per ridiculitzar la malaltia fins a les actituds autoritàries, bèl·liques o ignorants. Trump incriminant a altres països i ara cridant a la desobediència d’alguns estats. Bolsonaro amb una postura negacionista i desafiant a tothom fins a donar positiu. David Johnson amb unes declaracions incendiàries i una posició d’indiferència, minimitzant la pandèmia fins a acabar a l’UCI… per citar alguns exemples. Altres ho han fet millor: Portugal, Grècia…

Imagineu-vos que dels 193 països del món, la meitat estiguessin governats per dones, quantes morts s’haguessin evitat?

Maite Moreno

Escriptora

@maite_mmorenoc 

One thought on “La gestió de la pandèmia

  1. Certament Maite, les dades mostren que ho han fet millor les 7 dones caps d’Estat que molts altres països. Esperem que aviat veiem mes dones com a cap de govern i d’aquesta manera es vorà si veritablement hi ha una manera substancialment diferent de governar de les dones o simplement les diferencies que estem veiem ara son circumstancials. Recordem el casos de Golda Meyer, Indira Gandhi i la Tatcher.
    Ara bé, permetem que faci una petita matisació. Si les causes de l’èxit han estat: i) immediatesa a l’hora de prendre mesures per frenar l’expansió de la pandèmia; ii) un missatge sincer, creïble, directe apel·lant a la implicació i confiança en tota la població; la pregunta es aquests tipus de decisions ¿son patrimoni exclusiu de les dones?.

    Caldria veure si l’èxit polític està associat o simplement si ho està a un determinat tipus de país i la clau no està en tenir una societat “mes alliberada” políticament i mes progressista. El temps hi dirà.
    Ben cordialment, Temi

Deixa un comentari