El passat dimarts, en el marc dels berenars del club Còrtum, vam tenir ocasió de comptar amb la politòloga Anna Polo , que, a més, és speechwriter, professora universitària, consultora de comunicació …
Ens va parlar sobre les properes eleccions als Estats Units , precisament, el mateix dia que es celebrava el Super Tuesday (superdimarts) , moment decisiu en la carrera vers les eleccions presidencials del 3 de novembre als Estats Units.

Durant aquesta jornada, un nombrós grup d’estats o territoris organitza, simultàniament, votacions que ajuden a definir les candidatures presidencials, tan del Partit Demòcrata com del Republicà.
Aquest 2020 la batalla es donarà entre Donald Trump, la popularitat del qual en el Partit Republicà el converteix en l’únic candidat de facto, i un membre del Partit Demòcrata per determinar.
El senador independent per Vermont, Bernie Sanders, que es defineix com “socialista”, va per davant, un cop coneguts els resultats dels primers quatre estats, però l’exvicepresident Joe Biden, del sector moderat, ha rebut un recent impuls amb una aclaparadora victòria a les primàries de Carolina del Sud, el passat dissabte.
Com Trump no té pràcticament competència en el partit republicà, les primàries demòcrates són les que, enguany, centren tota l’atenció.
El número d’estats que participen en el superdimarts no és sempre el mateix i aquest 2020 ho fan 14 estats: Alabama, Arkansas, California, Carolina del Norte, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont y Virginia.
Abans d’arribar a aquest punt, ja es van celebrar primàries o caucus —”asamblees populars” o “asamblees de partit”— a quatre punts dels EE.UU.: Iowa, New Hampshire, Nevada y Carolina del Sud.
Per tal d’arribar a ser el nominat demòcrata que se enfronti a Trump en las elecciones, els candidats han d’arribar a una xifra: 1.991 delegats. Per a posar-ho en perspectiva, aquest superdimarts estan en joc 1.357.
Els dos estats amb major pes són: California (amb 415 delegats) i Texas (amb 228). A Iowa, per exemple, es van decidir 41 i a Carolina del Sud, 54.
La situació serà “molt més clara” després del 3 de març, tot i que no decisiva.
El Partit Demòcrata ha passat per una profunda divisió, amb múltiples candidats de diferents tendències, tanmateix, aquests darrers dies, les mirades recauran en Joe Biden y en el senador progressista Bernie Sanders, que va obtenir un gran impuls al començament i manté un gran recolzament entre els joves. Tot i això, Sanders té un problema, si no guanya a California, com ja li va passar fa 5 anys davant Hilary , el seu futur com a candidat demòcrata s’esvairà.
En la disputa del superdimarts, també hi serà Elizabeth Warren, progressista i la dona millor posicionada en la carrera demòcrata.
També s’ha incorporat a la votació el multimilionari i exalcalde de Nova York Michael Bloomberg, que ha invertit molts diners en anuncis publicitaris.
Pel que fa a Trump, té al seu favor que la força de treball ha crescut durant els seus anys de mandat. La confiança en l’economia és la més alta des de fa 10 anys. La taxa d’atur ha baixat d’un 7,4% a un 3,5%, tot això sense haver fet pràcticament res. Diguem-ne que ha estat el resultat de les polítiques implantades per Obama. De fet l’única modificació legislativa que ha fet Trump ha estat la de la baixada dels impostos a les classes mitjanes.
Sanders té un perfil de votant fidel, jove i molt activista , però als EEUU declarar-se obertament socialista té unes connotacions. amb una perspectiva europea, assimilable a l’extrema esquerra.
Es dona la paradoxa que molts moderats demòcrates prefereixen a Trump.
Les “Soccer mom” o mames de futbol juguen un paper molt rellevant atès que formen un xarxa d’opinió molt potent.
Per altra banda s’ha instal.lat l’opinió de què el partit demòcrata ha perdut contacte amb el seu votant natural (classe treballadora), perquè no es centra en la batalla econòmica , no articula un model econòmic.
Els conservadors han guanyat la batalla cultural amb un discurs proteccionista/ patriòtic. Cal afegir que la baixada d’impostos sempre ha generat als EEUU el vot immediat.
L’impeachment a Trump tampoc ha ajudat, ja que s’ha percebut com una denuncia contra el President, a la desesperada.
En aquest context, El Fox News Channel , canal de notícies molt potent, que s’identifica amb el Partit Republicà, és un suport electoral extraordinari en la batalla mediàtica.
En el moment de publicar el resum de la conferència de l’Anna Polo, ja tenim els resultats del SUPER-TUESDAY.