De Perpinyà, Llach, xurros i Guruchaga

Diuen que la fe mou muntanyes, muntanyes no ho sé , però de ben segur que ha mogut a desenes de milers de persones – convençudes de ser parts d’ aquells guerrers fidels al seu poble lloats pel Llach-  que en centenars d’autocars  s’han acostat a Perpinyà per sentir la paraula de tres dels seus apòstols.

Tres apòstols. El primer competeix amb en Girauta en el seu recorregut per tots els partits de l’arc parlamentari. La segona , la jugadora de pòquer experta en “farols” que esperona a la joventut a fer bretolades incendiàries pels nostres carrers. I el tercer, que de petit devia ser el típic nen  que llença la pedra i amaga la mà, el que fuig mentre la culpa la carreguen els altres.

Discursos plens d’esperances, però també de rancúnies. Discursos que obliden, o amaguen, realitats o comissions fraudulentes. Discursos que trenquen consensos entre els propis independentistes,  que cerquen confrontació enlloc de diàleg. Mentrestant un públic entregat escolta embadalit amb la nova samarreta de l’ANC mentre  manté la paperina de xurros que ha comprat a  un “chiringuito” de productes espanyols. Xurros espanyols? No pot ser , impossible! Ja de tornada cap a casa en  Jordi Bilbeny i la seva colla de l’Institut de la Nova Història s’han posat  estar  a “investigar” i “documentar” la inqüestionable catalanitat dels xurros.

Molta gent a Perpinyà, amistats meves a Perpinyà, la “cosa” encara té corda per estona,  No veig el final però m’agradaria que un dia la gent que viatgi en autocar en lloc d’en Llach canti al Gurruchaga i la seva Mondragón

Viaje con nosotros

si quiere gozar.

Viaje con nosotros

a mil y un lugar

y disfrute

de todo al pasar

y disfrute

de las hermosas historias

que les vamos a contar.

Segur que ens aniria millor a tots i totes.

Carme Valls Llobet

Metgessa i federalista

Autora del llibre Mujeres Invisibles para la Medicina. 2020. Capitán Swing

Deixa un comentari