Pioneres per vocació

El passat catorze de maig, el Parlament Espanyol va recordar a Josefina Carabias, pionera del periodisme polític, amb una escultura situada prop de la de Clara Campoamor. Una talla que servirà de record i com a far per a les noves generacions. Josefina Carabias, Maria Luz Morales i Joana Biarnes comparteixen l’honor de ser les pioneres en diferents àrees del periodisme.

Josefina Carabias va començar a treballar de periodista durant la II República a la revista Estampa i altres diaris. Considerada la primera periodista que va compartir redacció i responsabilitats amb els seus companys. Va treballar per a diverses agències i l’any 1955 va ser corresponsal a Washington, convertint-se en la primera dona corresponsal.

M Luz Morales va començar a exercir de periodista en una revista per a la llar i posteriorment va treballar a diferents diaris. Va ser la primera dona directora d’un diari d’abast nacional, La Vanguardia, l’any 1936. Detinguda l’any 1940 i inhabilitada, no va tornar a publicar amb el seu nom fins a l’arribada de la democràcia al Diari de Barcelona.

Joana Biarnes fotoperiodista després de treballar per algunes agències va entrar a treballar al diari Pueblo. Considerada la millor en el seu camp. Sovint tenia problemes per entrar a treballar a les Cortes per ser dona.

No ho van tenir fàcil. Totes tres van ser pioneres en diversos camps del periodisme. Totes tres van combatre el masclisme imperant i van lluitar per la igualtat. Totes tres es van avançar al seu temps.  


Maite Moreno
Escriptora

@maite_mmorenoc 

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Deixa un comentari