Escola Nova 21

Acabem l’any amb el compromís del Departament d’Educació (D’E) d’impulsar el projecte Escola Nova 21 que va néixer de la mà de la Fundació Bofill, la UOC, la UNESCO i la Caixa. El va començar un reduït grup d’escoles i ara inclou 481 centres ―públics  i privats―, més de disset mil educadors, més de dos-cents mil alumnes i un 15% d’escoles d’alta complexitat.

Proclamen que l’escola ha de desenvolupar competències per a la vida: aprendre a conèixer, aprendre a fer, aprendre a ser, aprendre a conviure… Pilars que serveixen per a tota la vida i que van ser proposats per la UNESCO l’any 1996.

Ara, el D’E s’hi apunta gratis ―les altres entitats van posar personal i diners. El D’E vol impulsar el projecte durant tres anys amb l’objectiu de consolidar-lo,  potenciar el treball de col·laboració entre escoles, generar canvis i aliances entre les administracions…

La Renovació Pedagògica ha existit sempre: des de Ferrer i Guàrdia, les escoles de la República o les innovacions educatives de la transició amb l’Associació de Mestres Rosa Sensat… Els responsables de l’educació s’hi apunten amb les mans a la butxaca: sense cap pla concret, sense formació per al professorat, amb ràtios altes… Comptant només amb la motivació del professorat,―amb els sous retallats i congelats―. I la secundària? Amb trenta alumnes per aula, s’hi apuntarà? És la gran preocupació de les famílies…

En definitiva, el professorat, entusiasta i motivat, s’encarrega d’introduir canvis per millorar l’educació, tasca que hauria d’encapçalar l’administració… Aquest tipus de renovació té una llarga tradició a casa nostra.   

Maite Moreno
Escriptora

@maite_mmorenoc 

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

One thought on “Escola Nova 21

  1. Q vols dir q és un bluf gens original i ara les administracions s’apunten el tanto?

Deixa un comentari