KWEL

“Sólo el que sabe es libre, y más libre el que más sabe… Sólo la cultura da libertad… No proclaméis la libertad de volar, sino dad alas; no la de pensar, sino dad pensamiento. La libertad que hay que dar al pueblo es la cultura”

Miguel de Unamuno

I en aquesta llibertat ens movem. La llibertat, i el plaer, de la cultura ens omple i ens fa sentir més vius, més crítics, i més feliços. I volem compartir aquesta felicitat amb vosaltres. Com? Doncs a partir d’avui, cada diumenge, a l’hora del vermut, rebreu un Kwel, una crònica cultural ben personal segons qui la signi; de moment, en Xavier Barberà, l’Albert Salmerón i jo mateixa. Avui comencem, doncs, una nova secció a Club Còrtum.

I per què Kwel? D’on surt aquest nom? Doncs segons diverses fonts, kwel és l’origen etimològic de cultura. De kwel deriva cultura, sí, però també agrícola, culte (als déus) i altres accepcions. Unes accepcions que ens han arribat a través del llatí i que no tenen antecedents grecs. Personalment, m’agrada la relació amb l’agricultura i el cultiu de la terra. Començar cultivant la terra per acabar cultivant-nos nosaltres, que és una de les evolucions que ha tingut el mot cultura. Em sembla una imatge preciosa, i molt necessària de recordar, i potenciar, en el món actual que vivim. Però també ens ha agradat que kwel és un mot indoeuropeu, tronc comú de la meitat de les llengües del planeta que avui es parlen des d’Amèrica fins a Europa, i també a l’Àsia Occidental i meridional. I que per tant, engloba, al meu entendre, una idea implícita de diversitat.

Amb aquests Kwel no pretenem erigir-nos en crítics culturals, sinó simplement compartir amb vosaltres les impressions, sensacions i reflexions que ens provoquen les lectures, exposicions, obres de teatre, concerts, cinema i totes aquelles activitats culturals de les quals gaudim habitualment. I donar-vos-les a conèixer si no les teníeu en ment, o que puguem parlar-ne, sigui per les xarxes socials o quan ens trobem, si és que ja eren del vostre interès.

Desitgem que ens acompanyeu en aquest viatge. I que el gaudiu tant com nosaltres.

“Si hubiera más políticos que supieran de poesía, y más poetas que entendieran de política, el mundo sería un lugar un poco mejor”

John F. Kennedy

Iolanda Pàmies Rimbau

Periodista i escriptora

@iolandapamiesDeixa un comentari