Els joves com agents de canvi

silhouette group of people standing on grass field

Fa una mica més de dos anys de l’epicentre del moment que va canviar profundament les nostres vides. O bo, això era el que crèiem. La pandèmia del coronavirus ens va posar en escac a tots, especialment a la sanitat, però els joves vam ser també, un dels grans afectats fins a arribar a ser, grans protagonistes d’aquesta crisi.


De passar de ser herois durant els mesos més difícils d’aquesta, mitjançant voluntariats, accions solidàries i altres, passem a ser els grans problemes i les ‘ovelles negres’ durant la desescalada. La readaptació de tot el sistema del nostre dia a dia va comportar també, una nova forma d’organització en la nostra vida formativa.


En els mesos previs a la pandèmia, em recorria els instituts de la meva ciutat (L’Hospitalet) fent formacions en com preparar el teu Treball de Recerca en condicions i també realitzava formacions específiques d’oratòria per a la presentació del treball i notava la pressió que es viu els mesos anteriors a la presentació d’aquest treball que una vegada presentat no se’n van, sinó que augmenten amb els exàmens de la selectivitat molt a la vora. Uns exàmens que van resultar ser més complicats que mai per a tots aquells que es van examinar el juliol del 2020, després d’haver viscut la recta final del curs des de casa i amb una preparació de la ‘sele’ en 2 metres quadrats per persona.

La valentia de proposar-se com a voluntari i voluntària en els mesos més durs de la pandèmia, conjuntament amb la gran gesta d’articular una nova manera d’afrontar els reptes educatius des d’una pantalla a casa, han fet que es creï una generació de joves pel canvi. Uns joves amb fam de canviar les coses i de lluitar en contra de les desigualtats. Ho veiem cada vegada més en les entitats de caràcter social com són la Creu Roja o com pot ser també la participació en col·lectius veïnals, associacions i plataformes de sentit crític i de debat.

Aquest sentit crític és el que s’ha d’intentar aprofundir en els joves quant als temes de més actualitat, ho estem veient també dins del gran canvi que ha fet la comunicació en els últims anys. Una comunicació que s’ha tornat més accessible i universal gràcies als nous canals digitals que ens acosten una mica més a la realitat de diferents crisis com pot ser el que s’està vivint a Ucraïna.

Mai em podria haver arribat a imaginar, que gràcies a TikTok, milions de joves es conscienciessin amb una crisi que està deixant milions de morts i de desplaçats per tot el món. Aquesta és una eina més, que s’ha posat al servei del món i que inesperadament serveix també per a conscienciar i crear una comunitat crítica que vulgui actuar i combatre aquestes indiferències.

A partir d’aquí, amb tot aquest canvi de paradigma on la nova era digital ens ajuda a expandir amb més facilitat els nostres missatges i així podem arribar a més gent, és el moment de continuar creixent en quadres de lideratge i de persones joves que es vulguin sumar al canvi i a la lluita contra la desigualtat. Un canvi que ha de ser liderat per part dels joves per a frenar també aquest creixement desmesurat de l’extrema dreta que es comença a expandir per tot el món, i que únicament podrà ser detingut amb un missatge de progrés i de justícia social.

Mirem al futur i mirem també a Europa com a gran eina de canvi entre tots els països que formem la unió i que lluitem per mitjà de grans iniciatives perquè aquests joves europeus, siguin escoltats i siguin agents de canvi.
Eines com “The 25 percent” on expliquem que els joves portem massa temps sense participar en la presa de decisions. És hora de canviar les coses. Estem creant un nou moviment, un en el qual tots nosaltres, el 25% de persones no escoltades a Europa, puguem fer sentir la nostra veu.

El primer pas és posar-se davant dels responsables de la presa de decisions. Enguany tenim una oportunitat única d’asseure’ns a la taula i representar les idees reals dels joves per a un demà més brillant en la Conferència sobre el Futur d’Europa.

El gran pas per a poder ser agents de canvi, passa per alçar la veu i posar-se a la feina a treballar per a construir un millor futur del qual ens mereixem.

Somiem, treballem i construïm un futur millor per a totes.

Juan Felipe Guevara

Juan Felipe Guevara Lozada

Deixa un comentari