El Bagdad a TV3

El Mobile World Congress ja ha finalitzat. Cent per cent presencial després de dos anys pandèmics, aquest congrés ha comptat amb uns 60.000 participants, 55% dels quals homes. Qui també ha obert aprofitant els dies de congrés, ha estat la mítica sala Bagdad, amb la intenció de fer el seu agost davant els 39.000 potencials consumidors de prostitució que aquesta trobada tecnològica feia arribar a Barcelona.

Resulta xocant la naturalitat amb la que s’ha difós la notícia. És estrany que en una ciutat que es creu d’esquerres, que es diu progressista, que es vanta de respectar els drets de les persones, es permeti amb tanta nitidesa que pel Mobile la ciutat s’ompli de prostitutes per a satisfer els desitjos de congressistes afamats de carn. Però més sorprenent per mi ha estat comprovar com TV3 es feia eco també de la reobertura de la sala Bagdad sense fer-ne ni un anàlisi ni una crítica,  sinó regalant-li un reportatge publicitari ni més ni menys que en horari de tarda en un programa com Tot es Mou. Si, el Bagdad potser donaria més per un programa d’història oculta de la ciutat, per un reportatge interessant, però ha estat el Tot es Mou el que ha parlat amb la Juani, que sense problemes els ha obert la porta i ha mostrat a tota Catalunya els seus treballadors en acció.  Pels que no sou coneixedors del programa, el Tot es Mou és magazín lleuger basat en l’actualitat i l’entreteniment. I això és el que deuen considerar que és, entreteniment, anar al Bagdad, com ho demostra que una de les seves periodistes hi hagi anat a fer una excursió, com si es tractés d’anar a una calçotada, aprofitant la seva obertura pel Mobile i donant a entendre que aquesta sala és una de les imprescindibles a visitar si vens a la ciutat.

Si ens fixem en la descripció que fa el mateix programa a la seva web, aquest declara la seva intenció de sensibilitzar sobre la violència masclista. Fins i tot hi detalla una secció específica per aquesta, “Per ser dones”, amb la periodista Neus Sala.

Resulta però que l’explotació de les dones no té res a veure amb el patriarcat ni està vinculada amb la violència estructural que el sexe femení pateix.Per això a TV3 li sembla normal que per l’arribada de 40.000 homes a la ciutat es dispari la demanda de dones fins al punt que aquestes siguin desplaçades pels seus proxenetes a la capital per incrementar els seus guanys, fins al punt de fer-ne un petit reportatge transgressor mostrant-nos l’interior de la sala i les dots artístiques dels actors.

No. No demano que el Tot es Mou sigui un programa crític i punyent ni que faci periodisme de qualitat. El que demano és que no frivolitzi intentant normalitzar l’explotació de les dones, i menys en horari infantil. No. No m’escandalitza que el meu fill pugui veure a la televisió un cartell que posa “Sexo en vivo”. El que m’escandalitza és veure com la televisió pública veu normal donar publicitat a una ideologia que ens pretén inculcar que consumir cossos és el més normal del món. M’escandalitza que sense ni pestanyejar estiguin donant la idea que els homes pode consumir a les dones, que tenim un preu i que a més, és transgressor i te’n pots sentir orgullós.

Lu Pablo

Periodista

@lupabv

Deixa un comentari