La gallineta

close up photo of white and black chicken on tarmac

La relació dels humans i les gallines ve de molt lluny. Fins el dia d’avui les gallines tenen lligada la seva sort a la voluntat dels humans. Gallines ponedores, de carn, de cria i fins i tot ornamentals, formen part de la quotidianitat humana. Font d’alimentació directa per la seva carn, o indirecta pels seus ous són un element vital per a l’alimentació de molta part de la població humana.

De gallines, al igual que com els gossos o els gats, n’hi ha de molt tipus. Els múltiples encreuaments fomentats pels humans n’ha fet una munió de “races noves” . No cal sortir de Catalunya per trobar-ne força exemples: l’empordanesa, la del Prat o potablava, la del Penedès…
Les tradicions populars, el cançoners, ens parlen també de diferents tipus sovint antagònics: des de la gallina turuleca “Ha puesto un huevo, ha puesto dos, ha puesto tres..” a la gallineta d’en Llach que “ha dit que prou: ja no vull pondre cap més ou”.

La tradicions també ens diuen que ser un gallina és ser una persona covarda, sense valor. Però són realment les gallines porugues?

Doncs sembla que no, en tenim un exemple de fa uns dies: resulta que una gallina s’ha saltat totes les mesures de seguretat i ha arribat a entrar a la zona de restringida del Pentàgon, burlant la persecució del guardes fins que finalment va ser atrapada. Aquest petita història que ha quedat com una anècdota ens obra dues preguntes:

1.- Com de bona és la inviolabilitat del que hauria de ser un dels edificis més segurs del món?

2.- La gallina, a la que han batejat com Henny Penny, ha entrat al Pentàgon per casualitat, per una bretolada o és una agent especial enviada Putin, Kim Jong-un o pel mateix Trump per espiar o boicotejar qui sap què? O potser que sigui una fugitiva d’una macro granja?

Enric Llorens

@enricllorens

Deixa un comentari