Les mentides del reciclatge

Fa pocs dies vaig llegir un article de Greenpeace i dies després va aparèixer al contenidor groc del carrer un adhesiu denunciant l’empresa Ecoembes. Em va venir a la memòria una pregunta: amb els anys què reciclem com és que no milloren els percentatges? Com és que no s’han trobat altres solucions més eficaces?

Ecoembes és una empresa que fabrica envasos i els recicla perquè la indústria no s’hagi de molestar. Els envasos porten un logotip que indica que s’ha pagat un impost, que es carregarà als consumidors, per recuperar i reciclar el plàstic. La realitat és que no reciclen els envasos petits, dels tetrabrics que només reciclen un percentatge molt petit. En definitiva, el reciclatge del contenidor groc només és d’un 20%. Les marques que formen part d’Ecoembes, empresa sense ànim de lucre, són les més representatives i conegudes dels sectors: un 60% envasadors, 20% productors de matèries primeres i 20% dels distribuïdors. El que no reciclen té com a destí final els abocadors o les incineradores.

S’entén per què no pugen les xifres? Per què van a parar tants residus al fons del mar? Greempace ha fet l’estudi durant aquest any, any de pandèmia i de crisi i de fet van baixar les vendes, però els representants del Consell d’Administració han rebut per la seva participació 211.000 euros l’any 2018 i 251.000 l’any 2019 a part del sou que cobren de les seves respectives empreses.

Ara ho tinc clar. Amb aquesta estratègia no anem enlloc, ni sorgiran altres alternatives. Les fotografies que surten a l’estudi són impressionats. Doneu-hi  un cop d’ull.

https://es.greenpeace.org/es/wp-content/uploads/sites/3/2020/10/Informe-ECOEMBES-MIENTE_f2.pdf

“Un sistema que fa negoci amb els residus és contrari a la reducció i la reutilització”  Queda clar, oi?

Maite Moreno

Escriptora

@maite_mmorenoc 

Deixa un comentari