Torra no ha estat l’únic responsable

Ningú pot discutir la degradació institucional de la Generalitat de Catalunya. Des de la presidència d’Artur Mas, que es va llançar a una aventura de fugida per amagar les seves retallades, la continuació amb Puigdemont va portar a la pitjor crisi institucional amb la suspensió de l’autonomia i finalment amb un suposat govern de Torra que ha superat tot l’imaginable.

L’aventura independentista ha portat a les institucions catalanes al nivell més baix de la seva existència. Com generalment es diu “ per arribar a la independència hem arribat al nivell més baix d’autonomia”.  La incompetència i la manca de credibilitat de les actuals institucions autonòmiques de Catalunya ha superat tot  lo acceptable. Torra apareix com a un agitador sense el més mínim interès per a governar.

Però ni Torra ni el seu partit Junts Per Catalunya són els únics responsables. Res de tot això hauria estat possible sense la col·laboració d’ERC. Els republicans tenen la mateixa responsabilitat en la degradació de les institucions. No tot es val per a la lluita electoral. Tota la seva passió per Catalunya és paper mullat. La lluita insomne per la hegemonia del moviment independentista no justifica deteriorar el prestigi de les institucions d’autogovern que tant van costar de conquerir en la transició ni oblidar-se de la seva obligació que és gestionar els problemes reals que afecten al conjunt de la ciutadania.

La pandèmia ha deixat al descobert les carències del mal govern. Ens hem trobat amb una sanitat pública i una educació degradades per la manca d’inversions i retallades durant quasi una dècada. Durant el temps de l’Estat d’Alarma els membres del Govern s’han dedicat a gesticular i criticar el Govern de l’Estat.  I quan han recuperat les competències han demostrat tota la seva incompetència i la manca de capacitat dels gestors de les conselleries, potser més seleccionats per a fer “agit-prop” que per a governar. Els republicans que han ocupat Conselleries importants en aquesta fase com són Sanitat, Educació, Serveis Socials i Economia no han aprovat en la seva gestió, “no han donat la talla”.

Els partits independentistes no només han deteriorat la imatge del Govern de la Generalitat sinó que també han provocat la pràctica desaparició del paper del Parlament de Catalunya. Aquest s’ha convertit en un teatre on l’independentisme i Torra han portat les seves ocurrències, declaracions i resolucions propagandistes en lloc de fer la seva funció legislativa de millorar les condicions de vida social que ha estat pràcticament absent en aquesta legislatura. El deteriorament ha estat tan gran que fins i tot ha contagiat  l’oposició que ha adoptat el baix nivell del Parlament on han oblidat la seva funció opositora i s’han limitat a un paper  secundari en la representació teatral.

Les institucions catalanes estan tan fora de lloc  que el líder d’ERC en el Govern, Pere Aragonés davant de la Fusió Caixabank-Bankia, va dir que li agradaria que la seu de l’entitat estigués a Catalunya. Algú va comentar la posició d’Aragonés dient “on ha estat aquest home els últims tres anys”?. 

Manel Garcia Biel

Manel García Biel

Economista, sociòleg i membre de CCOO

manelgarciabiel.blogspot.com

@ManelGBiel

Deixa un comentari