Torna el vell somni ibèric dels poetes portuguesos

Durant els primers anys del segle XIX el poeta portuguès Almeida Garrett recorria Europa elogiant la valentia dels ciutadans de la península ibèrica que lluitaven per les seves llibertats individuals. Un iberisme decimonònic que podria haver esdevingut realitat si una guerra civil a Portugal i les guerres carlines a Espanya no ho haguessin avortat.

Avui Almeida Garret dóna nom al carrer de Lisboa on hi ha la cafeteria A Brasileira, on Fernando Pessoa passava forces hores escrivint i, potser, també reflexionant sobre una federació entre els dos països de la península per fer front a França i Alemanya, una unió que hauria de ser similar a la del Regne Unit, a qui considerava l’únic país civilitzat d’Europa.
Molt més agosarat va ser José Saramago qui l’any 2007, en una entrevista al “Diario de Noticias” va proposar la conversió de Portugal en una comunitat autònoma d’Espanya. Possiblement hi va influir la seva residència a Lanzarote i el seu matrimoni amb la granadina Pilar del Río.

Les reaccions del portuguesos no van ser gaire amistoses. Però la realitat és que alguns anys més tard, al setembre del 2017, la idea ibèrica prenia força al país veí i una enquesta de l’Institut Elcano assenyalava que un 78% dels portuguesos creien que el seu país i Espanya haurien d’avançar cap a algun model d’unió. I també que aquí no els fèiem gaire cas.

Aquesta setmana ha estat l’alcalde de Porto, Rui Moreira, qui ha defensat l’adopció per part de Portugal i Espanya d’un model d’integració similar al del Benelux. I no és cap mala idea. Al cap i a la fi parlem de dos països que ha compartit història, que han patit dècades de dictadura i que van arribar junts a la democràcia i a la Unió Europea, on comparteixen interessos. Parlem també d’una iniciativa que podria ser un bon antídot contra aquest perillós malson nacionalista que recorre el món.

Jaume Moreno
Periodista
@emetent

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org 

Deixa un comentari