L’Any Dolors Monserdà

El passat divendres IEC va organitzar un Simposi Dolors Monserdà com a tret de sortida de l’any dedicat a aquesta escriptora. Durant uns mesos alternaran els actes de l’any de la Teresa Pàmies i la Dolors Monserdà. Dues escriptores que formaran part de les novetats literàries de les llibreries. Dues dones d’èpoques diferents. A Teresa Pàmies la relacionem amb l’exili i la lluita antifranquista. A Dolors Monserdà nascuda a 1845 amb la creació de la novel·la moderna. També conreà la poesia, narrativa curta, teatre, crítica literària, assaig (Orientacions per a la dona catalana).   

La comissaria de l’any de Dolors Monserdà, Marta Pessarrodona i l’Institut Català de la Dona (ICD) volen destacar tres facetes: la feminista, la social i la literària. Dolors Monserdà forma part de la segona onada del feminisme. D’un feminisme conservador i cristià, que des d’un ambient burges va escriure i descriure el món obrer en articles molt punyents a favor de les dones i el món del treball (La fabricanta) i que caldrà tenir en consideració l’època per llegir la seva obra. Un text sense context, és un pretext, afirmen. Es va presentar nombroses vegades als Jocs Florals alternant el primer i segon premi.  

Va crear el Patronat de les Obreres de l’Agulla amb l’objectiu de donar feina a les cosidores. Funcionava com a una associació amb diversos serveis per a les dones: trobar feina, serveis de gestió, serveis sanitaris…

El feminisme actual està en deute amb aquestes pioneres.  

 


Maite Moreno
Escriptora

@maite_mmorenoc 

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Deixa un comentari