La política, de cor i al cor

“Este libro no explica cómo ganar o perder elecciones. Explica cómo ganar o perder los corazones y las mentes de la gente. Esto sólo se consigue haciendo que la gente descubra quién es de verdad en sus corazones.”

George Lackoff

Demà comença una nova campanya electoral. Serà curta, de només una setmana, tot i que no sé jo si n’hem arribat a sortir mai.

Deixeu-me ser una mica naïf, per una vegada. Perquè m’agradaria que aquesta campanya no fos tan bronca com l’anterior, que fos més sincera, que els debats fossin autèntics i les discussions sensates. M’agradaria que els líders s’esforcessin a tocar-me el cor amb valors clars i discursos pensats per a mi, per a resoldre els problemes del dia a dia, i que no m’exaltessin amb proclames buides. Voldria una campanya de propostes i no d’insults, de reflexions i no d’agressions. Voldria, com diu Lackoff, que em toquessin el cor, no per ajudar-me a descobrir qui sóc, que ja ho sé, sinó per reafirmar-me en les meves conviccions i emmirallar-me amb qui les representa.

Això és el que m’agradaria, però la realitat em retorna a la terra de forma brutal. I m’ensenya un vídeo de Rivera sobre liberals ibèrics, unes declaracions de Casado exigint la Llei de Seguretat Nacional a Catalunya quan no és aplicable en aquests moments, un Abascal parlant de colpistes a Catalunya, Torra fent un esquetx de Polònia imitant a Gila, i Junqueras proclamant que l’han condemnat els socialistes i no el Suprem… I així anem…

A Puntos de reflexión. Manual del Progresista, George Lackoff argumenta que, de fet, el que mou la gent a votar són els valors, la capacitat de transmetre, l’autenticitat, la confiança i la identitat. D’identitat n’anem sobrats, tant, com mancats de confiança en la classe política; anem sobrats de sobreactuació, tant com mancats d’autenticitat. I tot gràcies a la irresponsabilitat d’uns, la inconsciència d’altres, o l’infantilisme d’altres. Intentar treure el cap amb seriositat, transmetre valors autèntics i sincers, s’està convertint en una batalla titànica quasi impossible de lliurar.

Es tracta d’arribar al cor de les persones, diu Lackoff. Una premissa noble que ens faria la campanya agradable. Què tal si ens hi posem?

Iolanda Pàmies Rimbau
Periodista i escriptora
@iolandapamies

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Deixa un comentari