Menysteniment

La situació de la cultura a casa nostra és paupèrrima. Crec que des que en tinc noció, sempre he sentit a dir que està en crisi. Però ara les dades que ens arriben d’un Govern que s’omple la boca amb la importància de la cultura (catalana, que per a ells és feta en català, està clar), són d’allò més desesperançadores. Entre 2010 i 2019, el pressupost en cultura de la Generalitat de Catalunya ha disminuït un 20%, i per tant actualment és de 69 MEUR menys que fa nou anys. Aquests números situen el pressupost en Cultura de la Generalitat de Catalunya en un paupèrrim 0,8%, lluny del 2% de molts països del nostre entorn. Per si aquestes xifres no fossin prou desesperançadores, ara s’hi suma la retallada del 6% anunciada aquest mes d’agost pel vicepresident Aragonès a totes les entitats del sector públic adscrites o participades majoritàriament per la Generalitat. En ple mes d’agost, en ple mes d’agost, repeteixo, els demana que retallin, del pressupost d’enguany, el que ja estan executant i tenen planificat, un 6%.

Més enllà de les xifres, que ja són lamentables de per si, aquests dades posen de relleu, també, dues qüestions altament preocupants. D’una banda, la manca de sensibilitat real del Govern de JxCat i ERC per la cultura, que s’escenifica amb la falta de priorització pressupostària i fins i tot, diria, el menysteniment vers el sector en apostar-hi cada cop menys. I de l’altra, la provisionalitat i l’interinatge cultural que comporta el fet de reduir el pressupost a meitats d’any (un pressupost prorrogat i reprorrogat, recordem) que no permet treballar amb eficàcia i eficiència un sector que necessita contractar i programar amb mesos d’antel·lació.

La cultura no és un luxe sinó un instrument de millora social i de creixement personal, un dret ciutadà que pot contribuir a la igualtat i la convivència o, contràriament, dividir encara més la societat si no s’hi aposta decididament. Tenim algun dubte de quina és l’opció de l’actual govern de la Generalitat de Catalunya?

Solo el que sabe es libre, y más libre el que más sabe. La libertad que hay que dar al pueblo es la cultura. Miguel de Unamuno

Iolanda Pàmies Rimbau
Periodista i escriptora
@iolandapamies

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Deixa un comentari