Amb mocador o sense

Aquests dies les xarxes van plenes del tema del mocador motivat per la publicació d’un llibre i d’una sorollosa taula rodona, i després de comentar les nostres diferencies amb la meva amiga Ade, feminista de soca-rel, veig que el tema no és tan senzill.   

Com s’ha dit, des de la nostra zona de confort, valorem, critiquem, parlem de la simbologia del mocador. Lluny d’aquí a l’Iran, des de fa uns anys hi ha dones condemnades a llargs anys de presó i cada cop les penes són més dures. Les últimes cinquanta-cinc anys de presó i un centenar de fuetades per treure’s el vel seguint la crida d’una iraniana a l’exili. Tota la nostra solidaritat.   

Masih Alinejad és la iraniana que des dels EUA puja a les xarxes els vídeos de les dones que es treuen el mocador dins la campanya: «pel dret a decidir com es vesteixen les dones». El govern ha amenaçat les dones que enviïn vídeos amb anys de presó. Cada vegada que hi ha una condemna, la Masih rep més vídeo, generalment de l’Iran, però també n’ha rebut d’Aràbia.

El vel sempre ha aixecat posicions abrandades. La majoria de dones neguen que el portin lliurement. Advoquen que és un símbol de submissió del patriarcat. Penso que el mocador a les nostres contrades simbolitza moltes coses. L’Amina, aquest any, ha arribat a la universitat. Hi hauria anat amb la prohibició de portar-lo a l’IES? Carolina Ares en un brillant article, posa l’accent en els drets i la igualtat d’oportunitats i em sembla més important garantir els drets de tothom que l’eterna polèmica del mocador.   

3 thoughts on “Amb mocador o sense

Deixa un comentari