Bombolles de solidaritat

Si res no ho impedeix, el 5 de setembre el sector vinicultor no recollirà raïm i bloquejarà l’accés als grans cellers. D’aquesta manera secundaran la vaga convocada pels sindicats: Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l’Associació de Viticultors del Penedès per exigir un preu just per quilo de raïm. Prèvia a la convocatòria de vaga, el sector format per la Conselleria d’Agricultura, Institut Català del Cava i el Vi (INCAVI) i els grans cellers: Freixenet Henkell, Codorniu, Vallformosa i Jaume Serra, que compren el 90% de la producció, s’havien reunit diverses vegades amb la finalitat d’acordar un preu just, però les trobades acabaren amb l’acord de tornar-se a reunir després de la verema de 2019. La proposta de Freixenet de pagar a 0,35 euros ha estat el detonant final. Freixenet s’excusa amb els grans excedents de l’any passat. No sé si és la millor estratègia abaixar els preus, potser amuntegaran més ampolles. CORPINAT la marca col•lectiva de petits cellers es solidaritza amb la vaga.

Els viticultors denuncien que el preu de raïm és un 28% més barat que la campanya anterior, preus equiparables a 1998, en 20 anys els preus han abaixat el 40%. Amb aquests preus no cobreixen els costos de producció, repliquen els vinicultors. CORPINAT i altres petits cellers pagaran 0,62 euros com l’any passat.

No cal fer campanyes de boicot, no cal, hi ha altres opcions. Els consumidors tenim la força de l’elecció, utilitzem-la, solidaritzem-nos amb qui paga un preu just pel cava i pel vi… que són respectuosos amb el medi ambient, que experimenten noves maneres de recol·lectar… Utilitzem la nostra força amb benefici de tothom. Però tampoc m’agradaria veure el raïm llençat a terra, hi ha altres solucions.   


Maite Moreno
Escriptora

@maite_mmorenoc 

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Deixa un comentari