Rumors

Com es fa per desmentir una notícia falsa quan el contingut és tan versemblant, però resulta que és falsa? I per detectar una imatge o un vídeo que han estat manipulats o re enquadrats? A vegades és literalment impossible distingir-les perquè estan elaborades minuciosament però d’altres, estem parlant de titulars escandalosos i morbosos que si hi dediquem més de 20 segons a rumiar-nos allò que diuen, probablement començarem a posar en dubte el que estem llegint.    

Hi ha persones, sigui per interessos econòmics, polítics o pel simple fet d’aconseguir la popularitat als mitjans i a les xarxes socials, difonen aquest tipus de contingut. Davant d’això, la població està indefensa perquè l’era digital ens ha fagocitat a una velocitat tan gran que encara no hem desenvolupat els sentits per defensar-nos ni discernir tot el que no és beneficiós de la xarxa.

A vegades, aquest desconeixement ens porta a ser còmplices de continguts enganyosos. Quan veiem un d’aquests titulars explosius els compartim als nostres perfils o a través de la missatgeria instantània. Reenviem i comentem sense saber si són veritat o no i contribuïm a fer la bola més i més gran.

Afortunadament existeixen plataformes cada vegada més sofisticades dedicades a desmentir i a posar en evidència aquests pseudo continguts. Treballen en xarxa, de forma cooperativa i transparent per intentar contrarestar els rumors i mentides que es materialitzen com a notícies. Maldito bulo, VerificaT o Vost Catalunya són alguns d’aquests projectes que treballen a diari per combatre les mal anomenades fake news. També hi ha guies molt útils per aprendre a detectar-les, com ara la de The Washngton Post així que amb el temps, formació i experiència anirem aprenent a detectar aquelles notícies que no ens volen informar sinó enganyar.

Beatrice Doudu
Periodista
@BeatriceDuodu 

Cada Àtom és una petita reflexió política de Club Còrtum

Si tens interès en rebre els Àtoms regularment, pots donar-te d’alta enviant-nos un correu a noticies@clubcortum.org 

One thought on “Rumors

  1. Molt bon article. Gràcies. Podries incloure els enllaços esmentats?

Deixa un comentari